Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Pet leadership trendova koji će obilježiti 2024. godinu

Trenutno globalno političko i društveno stanje potvrđuje kako se nalazimo u vrlo promjenjivom okruženju.

Trenutno globalno političko i društveno stanje potvrđuje kako se nalazimo u vrlo promjenjivom okruženju. Renomirani futurolozi napominju  da trenutno prolazimo kroz razdoblje velikih promjena, sličnim onima iz 60-ih godina 20. stoljeća koje je obilježio hladni rat, istraživanje svemira, prvi industrijski roboti te društvena i glazbena revolucija.

Takve okolnosti zahtijevaju promjenu u načinu upravljanja organizacijama, a globalni trendovi u 2024. godini na području leadershipa su sljedeći:

Strateško razmišljanje o budućnosti

Jedna od vještina koja će obilježiti budućnost poslovanja i vodstva je strategic foresight (strateška prosudba). Višegodišnji savjetnik za vodstvo iz Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS), Lasse Jonasson ističe kako strateško razmišljanje o budućnosti omogućava organizacijama da predvide potencijalne scenarije budućnosti  i proaktivno reagiraju na nove trendove.

Kako primijeniti tu vještinu u svakodnevnom poslovanju, Jonasson otkriva na Leadership Masterclassu 8. veljače u Zagrebu, koji organizira Future Tense platforma u suradnji s CIFS-om. Masterclass u fokus stavlja alate koji liderima pomažu u postavljanju dugoročnih strategija otpornih na promjene.

Prihvaćanje pogrešaka

Prema filozofu Andersu Indsetu, lideri moraju prihvatiti pogreške i pokazati tako svoju ranjivost. „Ne bojite se reći ‘ne znam’. Iako ranjivost povezujemo s neugodnim osjećajem, ona je ključna za inovaciju i uspostavljanje odnosa s ljudima“, ističe Indset. Upravo u prihvaćanju pogrešaka i pokazivanjem ranjivosti leži snaga lidera, a istovremeno se tako potiče kultura učenja i napredovanja.

Lasse Jonasson
Holistički pristup upravljanju organizacije

Futurolozi ističu kako se gospodarstvo više ne može promatrati isključivo kroz rast profita, nego je potrebno uključiti i njegov utjecaja na društvo. Stoga se sve više organizacija okreće prema tzv. holističkom pristupu u kojem lideri u prvi plan stavljaju dobrobit pojedinaca, zajednica i planeta.

Nakon godina iskorištavanja prirodnih resursa i radne snage, dolazi do preokreta prema humanom načinu vođenja organizacija i stavljanja naglaska na zajedništvo, suradnju i empatiju.

Stalna primjena novih tehnologija u poslovanju

S obzirom na sve veću prisutnost umjetne inteligencije, potreba za liderima koji znaju kako brzo primijeniti nove tehnologije u poslovanju postaje sve veća. Tehnologija mijenja način rada i poslovanja, a lideri koji ju znaju najbolje primijeniti u poslovanju stječu prednost nad konkurencijom te se brže prilagođavaju promjenama koje budućnost donosi.

Poticanje kulture kritičkog promišljanja i kontinuiranog učenja

Kako bi organizacije bile što otpornije na nadolazeće promjene, na liderima leži odgovornost da potiču kulturu kritičkog razmišljanja i kontinuiranog učenja. Jedino stalnim propitkivanjem sustava i praksi dolazimo do inovacija i poboljšanja poslovnih procesa.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.