Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Pet zdravih navika koje pomažu obiteljima da budu zdravije i sretnije

Pravilna prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost, san i odmor kao ključni faktori za razvoj dječjeg mozga te sociološki aspekt uvođenja pozitivnih promjena u život glavne su teme Inkubator Motivator edukativne inicijative koju lansiraju projekt Vrtim Zdravi Film i javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja.

Inkubator Motivator, zajednička edukativna inicijativa projekta Vrtim Zdravi Film i javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja i ove godine nastavljaju uspješnu suradnju. Ovogodišnji fokus inicijative je poticati, osnaživati te ohrabrivati roditelje i djecu na usvajanje zdravih navika u dnevne rutine cijele obitelji. Glavni alat koji će obiteljima u tome pomoći je pet edukativnih videozapisa koji donose korisne i konkretne savjete prilagođene užurbanom načinu života današnjih obitelji.

Videozapise su pripremili vodeći stručnjaci dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez i Sara Cobal mag. nutr. koje će educirati o važnosti pravilne prehrane, izv. prof. dr. sc. Sanja Šalaj o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, prof. dr. sc. Maša Malenica koja će govoriti o važnosti sna i odmora te Bruno Šimleša, diplomirani sociolog o aspektu uvođenja pozitivnih promjena u život obitelji. Svi su videozapisi dostupni na internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja.

Povodom pokretanja ove edukativne inicijative, regionalna nutricionistica tvrtke Nestlé za Adriatic regiju Koraljka Novina Brkić, izjavila je: „Užurbani način života značajno otežava usvajanje zdravih navika, u kojem ni roditeljima ni djeci nije jednostavno zdravo se hraniti i svakodnevno se baviti tjelesnom aktivnošću. Ovom inicijativom želimo roditelje inspirirati te dati konkretne savjete kako kvalitetnije živjeti i potaknuti ih na pozitivne promjene. Primjer je i digitalna kuharica Vrtim Zdravi Film u kojoj roditelji mogu pronaći ideje za zajedničke zdravije obroke i uključiti djecu u njihovu pripremu. Ne smijemo zaboraviti da smo upravo mi odgovorni za kvalitetu zdravlja naše djece.“

Nezdrave prehrambene navike, nedostatak tjelesne aktivnosti, manjak sna i previše vremena provedeno pred ekranima, među vodećim su razlozima zbog kojih svjedočimo porastu broja pretile djece. Rezultati jednog od najvećih istraživanja (CroCOSI, 2021), pokazali su da samo jedno od troje djece svakodnevno konzumira voće, dok povrće svakodnevno konzumira tek jedno dijete od njih petoro. „Zdrave navike ne usvajaju se preko noći, ali svakako ih je lakše usvojiti kad u tom procesu sudjeluje cijela obitelj, bilo da je riječ o pravilnoj prehrani ili redovitoj tjelovježbi. Promatranjem roditelja koji daju zdrav primjer, djeca svakodnevno imaju priliku razvijati navike za cijeli život. Inkubator Motivator tu je da roditeljima pomogne na tom putu“, istaknula je Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Inkubator Motivator digitalni natječaj – najbolji ambasadori zdravih navika su roditelji

Roditelji se mogu uključiti u poticanje usvajanja zdravih navika sudjelovanjem u digitalnom natječaju Inkubator Motivator, objavljenom na Facebook stranici PETICA – igrom do zdravlja. Sadržaj natječaja bit će vezan uz teme edukativnih videozapisa dostupnih na www.petica.hr/video/, a roditelji će se za sudjelovanje i odgovaranje na pitanja stručnjaka moći inspirirati pomoću Vrtim Zdravi Film digitalne kuharice te Tanjura pravilne prehrane – Nutriporcija. Svoj napredak u usvajanju zdravih prehrambenih navika moći će pratiti putem Dnevnika zdravih navika.

Detaljna pravila digitalnog natječaja nalaze se na službenoj internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja, a roditelji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade. Četvero najuspješnijih roditelja ambasadora ulazi u kulinarsko natjecanje zajedno s poznatim hrvatskim gastro majstorima.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.