Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Plava karta – bez prevelike birokracije do radne dozvole u Njemačkoj

Dobre vijesti za studente i visokokvalificirane osobe – od 1. kolovoza se izdaju nove vize s kojima se bez puno birokracije dobiva boravišna i radna dozvola u Njemačkoj.

Dobre vijesti za studente i visokokvalificirane osobe - od 1. kolovoza se izdaju nove vize s kojima se bez puno birokracije dobiva boravišna i radna dozvola u Njemačkoj.

Mnogi studenti iz inozemstva žele živjeti u Njemačkoj. Međutim, komplicirana birokracija tijekom dobivanja boravišne i radne dozvole je često bila kamen spoticanja. S „Plavom kartom“ (Blue Card) je sada sve jednostavnije. Onaj tko je u Njemačkoj ili u inozemstvu završio fakultet i ako mu njemačke vlasti priznaju diplomu, uz dokaz da će godišnje u prosjeku zaraditi 44.800 eura, može do četiri godine boraviti u Njemačkoj. Inženjeri i stručnjaci prirodnih znanosti mogu godišnje i manje zarađivati, jer su Njemačkoj prijeko potrebni, piše Deutsche Welle.

„Zainimanje za ‘Blue Card’ je veliko“, kaže glavni tajnik Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) Ulrich Grothus: “Imamo upite dviju različitih skupina zainteresiranih osoba. Prvi su oni koji su završili studij i žele znati mogu li raditi u Njemačkoj. Još zanimljiviji su nam oni koji žele studirati u Njemačkoj ili koji u inozemstvu imaju bachelor diplomu i razmišljaju o dolasku u Njemačku. Vrlo važno je da znaju da kasnije mogu ostati u Njemačkoj, naravno ako žele.“

Njemačka postaje puno privlačnija zemlja

Onaj tko nakon studiranja želi ostati u Njemačkoj, više ne mora u roku od godinu dana pronaći posao za koji je kvalificiran. Takva osoba sada na raspolaganju ima 18 mjeseci. Za to vrijeme smije raditi i time sebi osigurati sredstva za život. Vlasnik plave karte također nakon dvije ili tri godine dobiva stalnu dozvolu boravka u zemlji. Oni profitiraju od ukidanja tzv. provjere o pravu na prvenstvo dobivanja posla.

“Za apsolvente iz inozemstva je to vrlo praktično olakšanje. Sada više nema dugotrajne birokratske provjere postoji li unutar EU-a osoba koja može raditi taj posao. Takva provjera zvuči jednostavno, ali dugo traje. Za poslodavce je to također olakšavajuća okolnost“, kaže Grothus.

Ulrich Grothus se nada da će broj strane stručne radne snage u Njemačkoj, koja trenutno godišnje iznosi od 10 tisuća do 15 tisuća, pomoću plave karte biti veći. Međutim, on smatra da to nije čarobno sredstvo za borbu protiv nedostatka stručne radne snage. Grothus u svakom slučaju misli da će, zahvaljujući plavoj karti, Njemačka postati puno privlačnija zemlja: “Za ljude koji u Njemačku dolaze sa plavom kartom je važno da politika pošalje jasan signal. Mi smo otvoreni prema svijetu. Želimo živjeti i raditi s ljudima koji su drugačijeg porijekla“.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.