Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pliva ulaže 100 milijuna dolara u proizvodna postrojenja i zaštitu okoliša

Riječ je o pogonu za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci, a dio investicije ide i u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i upravo završenog postrojenja za obradu procesnih plinova

Riječ je o pogonu za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci, a dio investicije ide i u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i upravo završenog postrojenja za obradu procesnih plinova

Poslovodstvo Plive predstavilo je danas u pogonima pokraj Savskog Marofa proizvodna postrojenja u izgradnji te uređaje i sustave namijenjene zaštiti okoliša, u što tvrtka ulaže 100 milijuna dolara.

Pliva u Savskom Marofu gradi novi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstanci, a znatan dio investicije su ulaganja u očuvanje i zaštitu okoliša, odnosno u gradnju vlastitih postrojenja za obradu otpadnih voda i upravo završenog postrojenja za obradu procesnih plinova.

Tim povodom Plivinu lokaciju u Savskom Marofu posjetio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Nakon obilaska izjavio je da su Plivina ulaganja primjer kako ekonomija i ekologija mogu zajedno.

Ulaganje u zelenu proizvodnju nije samo obaveza i trošak, već i pametna investicija u održivi razvoj, rekao je Zmajlović.

Dodao je da se u Savskom Marofu primjenjuju najbolje raspoložive tehnike u području zaštite okoliša. Takve investicije omogućuju povećavanje industrijskih kapaciteta, a u isto vrijeme smanjuju pritisak na okoliš, kaže Zmajlović.

Na pitanje što će biti s onečišćenim potokom Gorjakom, u koji je Pliva godinama ispuštala otpadne vode u Savskom Marofu, Zmajlović je rekao da je to “priča koju treba sanirati i dio povijesti koja je ostavljena u nasljeđe lokalnoj zajednici”. Ministarstvo, kaže Zmajlović, inzistira da se što prije krene sa sanacijom, a optimizam budi to što Pliva daje čvrste garancije da je novac za sanaciju osiguran.

Investicija u Savskom Marofu vrijedna je oko 100 milijuna dolara i dio je Plivinog investicijskog ciklusa ukupne vrijednosti 200 milijuna dolara, što je najveće privatno ulaganje u Hrvatskoj u posljednje dvije godine, kaže predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković.

Dodaje da će više od 90 posto proizvodnje iz novih pogona u Savskom Marofu biti za izvoz. Pokretanje proizvodnje najavio je za početak 2014. godine, a krajem godine trebala bi početi proizvodnja suhih oralnih oblika u Zagrebu, u što Pliva investira 100 milijuna kuna.

Član Uprave Plive Zoran Bunčić izvijestio je da je u Savskom Marofu počelo zapošljavanje novih radnika te ih je dosad zaposleno dvadeset.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

10. Međunarodna konferencija o zaštiti okoliša časopisa Tehnoeko "Otpad u 21. stoljeću - dragocjen resurs kružnog gospodarstva" Poreč, 22.-24. svibnja 2023.

Novosti

Tako fond InterCapital Commodity Strategy pruža potencijalnu zaštitu od inflacije zbog visoke koreliranosti s indeksom potrošačkih cijena.

Financije

Rizično ulaganje može vam donijeti veliku zaradu, ali i značajne financijske gubitke. Zato je uvijek važno znati u što se upuštate i dobro procijeniti...

DOP

PLIVA se može pohvaliti visokom stopom zadržavanja brojnih stručnjaka čak i u izazovnim vremenima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.