Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu

Hrvatska je prema indeksu logističke izvedbe (LPI), koji svake dvije godine izrađuje Svjetska banka, na 55. mjestu među 160 država u svijetu, objavila je Svjetska banka.

Hrvatska je prema indeksu logističke izvedbe (LPI), koji svake dvije godine izrađuje Svjetska banka, na 55. mjestu među 160 država u svijetu, objavila je Svjetska banka.

Izvješće Svjetske banke pod nazivom „Povezivanje radi natjecanja 2014: trgovinska logistika u globalnom gospodarstvu“ rangira 160 država po nekoliko čimbenika trgovine, među ostalim po izvedbi carine, kvaliteti infrastrukture i vremenu isporuka.

U odnosu na izvješće iz 2012. godine, Hrvatska se spustila za 13 mjesta.

Ovogodišnje izvješće pokazalo je da Njemačka ima najbolju logistička izvedbu, a Somalija najlošiji rezultat. Kao i prethodna istraživanja, i ovogodišnje pokazuje da zemlje s najvećom razinom dohotka dominiraju među prvih 10 u svijetu po kvalitetnoj logistici. Tako je na drugom mjestu Nizozemska, potom Belgija, a na četvrtom mjestu Britanija.

U središnjoj i istočnoj Europi, ispred Hrvatske su Češka (32. mjesto), Mađarska (33.), Slovenija (28) i Slovačka (43.), a ispred su i Rumunjska (40.) te Bugarska (47.).

Podaci su prikupljeni istraživanjem provedenim u više od 1.000 profesionalnih logističkih tvrtki. Svjetska banka kreira indeks logističke izvedbe (LPI) svake dvije godine, a počela je 2007. godine.

Zadnjih godina, s padom carinskih stopa u svijetu, logistika i ostali aspekti svjetske trgovine dobivaju na značaju kao prostor za smanjivanje troškova trgovine. Istraživanje Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma iz 2013. pokazalo je da smanjivanje visokih transportnih troškova i nepotrebne birokracije u trgovini može osigurati značajan poticaj globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP).

U širem kontekstu, sve više zakonodavaca prati LPI za evaluacije. Tako primjerice Europska komisija koristi taj indeks u svom rangiranju članica po izvedbi u transportu, a 2013. ga je koristila i kod evaluacije carinske unije EU-a.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.