Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Poboljšajte upravljanje i probudite vođu u svakom zaposleniku!

Kvalitetan vođa treba uočiti vezu između zadovoljnih zaposlenika i klijenata. Zato omogućite zaposlenicima donošenje odluka. Naravno, u razumnim okvirima i u skladu s njihovim zaduženjima, no mogućnost donošenja odluke o stvarima u kojima su kompetentni uvjerit će zaposlenike da prepoznajete njihova znanja i vještine.

Kvalitetan vođa treba uočiti vezu između zadovoljnih zaposlenika i klijenata. Zato omogućite zaposlenicima donošenje odluka. Naravno, u razumnim okvirima i u skladu s njihovim zaduženjima, no mogućnost donošenja odluke o stvarima u kojima su kompetentni uvjerit će zaposlenike da prepoznajete njihova znanja i vještine.

Zaposlenici su pravo vrelo dobrih ideja i kreativne energije, no ako nisu na radnome mjestu gdje se takve karakteristike očekuju od njih, rijetko dobivaju pravu priliku iskazati svoje mogućnosti. Kako bi se taj rudnik zlata iskoristio na što bolji način, potrebno je omogućiti zaposlenicima da i sami budu vođe u određenim situacijama. No kako probuditi vođu u nekome tko se navikao slušati?

Ohrabrujte ljude

Ideje i planovi zaposlenika za budućnost često se razlikuju od ideja koje ima vlasnik ili menadžer. Istodobno, strah od odbijanja sprečava zaposlenike da svoje ideje izlože onima iznad sebe na hijerarhijskoj ljestvici. Ohrabrite zaposlenike, smislite način na koji će moći svoje zamisli predstaviti nadređenima. Čak i ako ideja nije dobra i neće se nikad realizirati, zahvalite zaposleniku na utrošenom vremenu i potaknite ga da nastavi s takvom praksom.

Uključite sve

Vođe koji stalno traže ideje od svojih zaposlenika obično zaključe nakon nekog vremena da takav pristup podiže moral zaposlenika i stvara pozitivne promjene u poslovanju. Potrudite se stvoriti ozračje otvorenosti i uključite zaposlenike u kreativne procese.

Upoznajte svakog zaposlenika

Kako firma raste, sve se više nepoznatih lica počinje vrzmati po uredu i pozdravljati vas. Nije moguće motivirati nekoga tko se osjeća neprimijećeno, stoga je potrebno svakog pojedinog zaposlenika upoznati osobno, porazgovarati s tom osobom i dobiti jasnu sliku o mogućnostima i znanjima koje posjeduje. Prepričavanje vaših pomoćnika nije dovoljno dobro, ma kako oni precizni bili.

Nagradite dobre ideje

Svaka tvrtka s kvalitetno uređenim ljudskim potencijalima ima predviđene modele nagrađivanja zaposlenika. Čak i ako to nemate, potrebno je razraditi sustav nagrađivanja ideja koje zažive u praksi i postižu rezultate. Slika na ulazu iznad (ili ispod) natpisa Zaposlenik mjeseca nije dovoljna, no slobodni dani, nagradni službeni put ili novčana nagrada postići će mnogo bolji učinak.

Informacije su potrebne svima

Novosti u tvrtki najbolje je prenijeti suradnicima i zaposlenicima osobno, ako je to moguće. Ako vaša tvrtka ima 20 zaposlenih koji rade na istoj lokaciji, elektroničko pismo u kojem se objašnjava nova poslovna politika izgleda bahato. Kvalitetnije bi rješenje bilo pozvati ured na piće, okupiti sve na jutarnjoj kavi ili nešto slično gdje ćete im sve novosti moći priopćiti uživo.

I za kraj možda najvažnije – omogućite zaposlenicima donošenje odluka. Naravno, u razumnim okvirima i u skladu s njihovim zaduženjima, no mogućnost donošenja odluke o stvarima u kojima su kompetentni uvjerit će zaposlenike da prepoznajete njihova znanja i vještine, što će pomoći zaposlenicima da se lakše identificiraju s tvrtkom i zastupaju je uvijek i svuda na najbolji mogući način.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Klimatske promjene usko su povezane s nedostatkom vode - čak 38% ljudi kaže da su „izrazito” pogođeni klimatskim promjenama, dok je značajnih 75% barem...

Ljudski resursi

Prije nego što su postali dobri lideri, bili su zaposlenici.

Izdvojeno

Kada ste bili mali, vjerojatno ste točno znali što želite biti kad odrastete.

Komentari

Ako promatramo poslovne pothvate jedan od ključnih načina kako bismo se izdvojili, odnosno bili bolji od konkurencije temelji se na marketinškim komunikacijama.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.