Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u siječnju

Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno je poboljšana u siječnju, nadjačavši opći trend blagog poboljšanja u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno je poboljšana u siječnju, nadjačavši opći trend blagog poboljšanja u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je tako indeks ekonomske klime (ESI) koji izrađuje EK porastao u siječnju za tri boda u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 110,3 boda.

Najveće je poboljšanje u Hrvatskoj zabilježeno u industrijskom sektoru gdje je odgovarajući indeks ojačao za 6,1 bod, te među potrošačima, uz rast odgovarajućeg indeksa za pet bodova. Pogoršana je pak klima u sektoru maloprodaje, za 12,7 bodova, te uslužnom sektoru, za 6,5 bodova. U građevinskom sektoru ostala je uglavnom nepromijenjena.

U 28-članom EU indeks je porastao za 0,9 bodova, na 104,7 bodova, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju u Poljskoj i Velikoj Britaniji, dva gospodarstva koja nisu u sastavu eurozone, uz rast odgovarajućih indeksa za 1,7 odnosno za jedan bod.

Među sektorima poboljšano je raspoloženje u uslugama, maloprodaji i među potrošačima, a malo je pogoršano u industrijskom sektoru. U građevinskom je ostalo uglavnom nepromijenjeno.

U 17-članoj eurozoni indeks ekonomske klime porastao je u siječnju za blagih 0,5 bodova na 100,9 bodova, ponajprije zahvaljujući poboljšanom povjerenju u sektoru usluga, maloprodaji i među potrošačima, dok je u industrijskom i građevinskom sektoru zabilježeno pogoršanje.

U Komisiji zaključuju da je blago oslabio trend poboljšanja ekonomske klime u Europi, započet u svibnju 2013.

Odvojeno je izvješće Komisije pokazalo da je u siječnju indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 0,19 bodova, budući da su očekivanja buduće i ocjena dosadašnje proizvodnje i razina ukupnih i izvoznih narudžbi ostali uglavnom nepromijenjeni u odnosu na prosinac.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.