Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u siječnju

Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno je poboljšana u siječnju, nadjačavši opći trend blagog poboljšanja u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno je poboljšana u siječnju, nadjačavši opći trend blagog poboljšanja u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je tako indeks ekonomske klime (ESI) koji izrađuje EK porastao u siječnju za tri boda u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 110,3 boda.

Najveće je poboljšanje u Hrvatskoj zabilježeno u industrijskom sektoru gdje je odgovarajući indeks ojačao za 6,1 bod, te među potrošačima, uz rast odgovarajućeg indeksa za pet bodova. Pogoršana je pak klima u sektoru maloprodaje, za 12,7 bodova, te uslužnom sektoru, za 6,5 bodova. U građevinskom sektoru ostala je uglavnom nepromijenjena.

U 28-članom EU indeks je porastao za 0,9 bodova, na 104,7 bodova, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju u Poljskoj i Velikoj Britaniji, dva gospodarstva koja nisu u sastavu eurozone, uz rast odgovarajućih indeksa za 1,7 odnosno za jedan bod.

Među sektorima poboljšano je raspoloženje u uslugama, maloprodaji i među potrošačima, a malo je pogoršano u industrijskom sektoru. U građevinskom je ostalo uglavnom nepromijenjeno.

U 17-članoj eurozoni indeks ekonomske klime porastao je u siječnju za blagih 0,5 bodova na 100,9 bodova, ponajprije zahvaljujući poboljšanom povjerenju u sektoru usluga, maloprodaji i među potrošačima, dok je u industrijskom i građevinskom sektoru zabilježeno pogoršanje.

U Komisiji zaključuju da je blago oslabio trend poboljšanja ekonomske klime u Europi, započet u svibnju 2013.

Odvojeno je izvješće Komisije pokazalo da je u siječnju indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 0,19 bodova, budući da su očekivanja buduće i ocjena dosadašnje proizvodnje i razina ukupnih i izvoznih narudžbi ostali uglavnom nepromijenjeni u odnosu na prosinac.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.