Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Počeli pripremni radovi za „posao stoljeća” u Crnoj Gori

Splitska građevinska kompanija Konstruktor počela je danas s pripremama za gradnju 2,77 milijarde eura vrijedne autoceste kroz Crnu Goru. Na trasa Bar – Boljar počeli su pripremni radovi – prilagođivanje sporednih cesta te geodetska i geofizička ispitivanja.

Splitska građevinska kompanija Konstruktor počela je danas s pripremama za gradnju 2,77 milijarde eura vrijedne autoceste kroz Crnu Goru. Na trasa Bar - Boljar počeli su pripremni radovi - prilagođivanje sporednih cesta te geodetska i geofizička ispitivanja.

Gradnja autoceste kroz Crnu Goru najveći je izvozni posao hrvatskih kompanija od njezina osamostaljenja. Hrvatski konzorcij uz Konstruktor čine IGH i Tehnika, a izjave vodećih ljudi tih kompanija identične su – na 2,77 milijarde eura vrijednom poslu zaposlit će se što je moguće veći broj hrvatskih kompanija kao podizvođača.

Premijerka danas u Crnoj Gori

Kolika je važnost tog posla na Hrvatsku, govori i činjenica da je premijerka Jadranka Kosor jučer otputovala u posjet Podgorici.

Glavna crnogorska autocesta gradit će se po načelu javno-privatnog partnerstva, što je ujedno i prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori. Crnogorska vlada i Konstruktor uložili su po 25 milijuna eura za početak pripremnih radova, a ugovor o koncesiji potpisali su u lipnju.

Financiranje gradnje autoceste planira se dijelom cestarinama, dijelom kreditima Zagrebačke banke, a dio će financirati crnogorska vlada.

Koncesija na 30 godina

Autocesta ukupne duljine 169,2 kilometra najzahtjevnija je na dionici od Podgorice do Mateševa, dugoj 40 kilometara. Zbog konfiguracije tla predviđeno je čak 28 mostova i 19 tunela, a dionica bi trebala biti završena za četiri godine. Kompletna autocesta planira se završiti u roku od osam godina.

Hrvatski konzorcij dobio je „posao stoljeća” na međunarodnom natječaju u kojem su sudjelovale kompanije iz Izraela, Francuske, Austrije i Grčke. Ponuda naših kompanija obuhvatila je projektiranje, gradnju, financiranje, održavanje i upravljanje autocestom tijekom razdoblja gradnje i 30 godina koncesije.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.