Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Počeo sindikalni prosvjed protiv izmjena ZOR-a [VIDEO]

Petstotinjak sindikalaca okupilo se jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava na prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Petstotinjak sindikalaca okupilo se jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava na prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Pod parolom “Zar opet robovi? Ne!” čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje glasnim zviždanjem izražavaju nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.

Novosel je izjavio da su nakon prekida tripartitnih pregovora u petak očekivali da će ministru rada Mirandu Mrsiću “proraditi razum” pa će shvatiti da zahtjevi koje su mu u petak postavili sindikati nisu ultimativni već “minimalni i razumni”. No, nakon toga s ministrom više nisu imali nikakvih kontakata.

Novosel i Sever napustili su prije tjedan dana pregovore tripartitne radne skupine o izmjenama ZOR-a jer nisu prihvaćena njihova četiri ključna zahtjeva. Bez toga neće nastaviti pregovore, a priključili su im se predstavnici ostalih dviju sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.

[infopunkt 7319 3]

Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.

“Robovi su imali više prava u Rimskom Carstvu nego što se danas daje radnicima”

[infopunkt 7319 5]

Otpremnine, otkazi, sudski raskid odnosa – nedopustivo/ Zakon o povremenim poslovima

[infopunkt 7319 6]

“Vlada je ta koja previše košta ovu zemlju”

[infopunkt 7319 7]

“Na današnjem prosvjedu upozorenja Mrsiću ćemo još jednom uručiti naše zahtjeve, a to mu je zadnja prilika da shvati da njegov prijedlog izmjena ZOR-a nije u korist radnika i građana, već isključivo u korist pojedinih interesnih skupina. To su, prije svega, poslodavci koji ne poštuju zakone i financijske institucije koje konstantno pritišću našu Vladu i Vlade cijele Europe da snižavaju radnička prava”, rekao je Novosel.

[infopunkt 7319 4]

Prosvjednici nose sindikalne zastave SSSH i NHS te parole “Financijski otkaz – nož u leđa radnicima”, “Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta” i “Bolje Pravilnik o radu nego financijski otkaz”.

Bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa može ići samo kroz kolektivne ugovore, poručuju prosvjednici koji se bez prihvaćanja sindikalnih zahtjeva neće vratiti za pregovarački stol.

Nakon završetka prosvjeda pred Ministarstvom sindikalci će se, kako su najavili, uputiti pred sjedište Hrvatske udruge poslodavaca.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U nastavku ćemo navesti nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih se ljudi sukobljavaju na radnom mjestu te nekoliko savjeta kako o tome razgovarati sa šefom.

Ljudski resursi

U posljednje tri godine čak 45% radnika samoinicijativno je promijenilo je posao, potvrdilo je istraživanje.

Novosti

Exit intervju može biti odličan alat ako se radi na ispravan način i ako se nakon njega radi folow up.

Novosti

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač i Silvija Bartolić, glavna sindikalna povjerenica Vindije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.