Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Počinje razdoblje intenzivne potražnje za studentskim stanovima

Kraj ljetnog perioda za većinu studenata već tradicionalno označava razdoblje intenzivne potrage za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu.

Kraj ljetnog perioda za većinu studenata već tradicionalno označava razdoblje intenzivne potrage za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu. Na oglasniku Crozilla.com u tom periodu obično osjetno poraste potražnja, pa najmodavci koji žele iskoristiti taj trenutak, nerijetko i cijene prilagode u svoju korist.  

Zona javnog gradskog prijevoza, blizina fakulteta ili studentskih domova, internet, vlastita soba, a uz navedeno i primjerena cijena i „pristojno“ uređenje – neki su od kriterija koje studenti smatraju bitnima prilikom traženja stana za najam. No, nije lak zadatak pronaći onaj koji će zadovoljiti sve navedene parametre, pa studenti i drugi najmoprimci prilikom odabira idealnog stana za najam često moraju „zažmiriti“ na neke od kriterija. Jeftine je stanove najlakše pronaći na rubnim dijelovima grada, dok najviše cijene imaju novi, kvalitetno uređeni i dobro opremljeni stanovi na dobrim lokacijama.

Osim same cijene najma, u oglasnima na Crozilla.com oglašivači nerijetko navode i dodatne troškove koji se podmiruju odmah prvi mjesec, a mogu dosezati razinu od nekoliko mjesečnih najamnina. Naime, uz iznos dogovorene mjesečne rate za najam stana, na samom početku unajmljivanja stanodavci nerijetko traže i plaćanje pologa koji je uglavnom u visini jedne mjesečne rate. Uz navedeno se, kao dodatan izdatak može pojaviti i trošak agencijske provizije, koji također uglavnom iznosi koliko i jedna mjesečna najamnina, ukoliko se stan unajmljuje posredstvom agencije za nekretnine.

Stanove za najam studenti najradije traže u blizini fakulteta ili studentskih domova, te u domeni javnog gradskog prometa, posebno tramvaja. Najčešće unajmljuju stanove manjih površina, kakvi ujedno zahtijevaju i manje mjesečne troškove. Dok se jedni odlučuju na samački život i pritom najčešće traže garsonijere, drugi se pak odlučuju na stanovanje s jednim ili više cimera, što obično predstavlja i manje financijske izdatke. U takvim slučajevima uglavnom se odlučuju za dvosobne ili trosobne stanove, a pritom je poželjno da svatko od njih ima vlastitu sobu.
Kada je riječ o samom uređenju, studenti nisu osobito zahtjevni, no u svakom slučaju na tržištu će uvijek bolje proći bolje opremljeni ili novouređeni stanovi.

Manji stanovi skuplji no lani

Najveći priljev studenata iz drugih gradova odigrava se u Zagrebu u kojem se spektar oglašavanih najamnina stanova površine do 100 kvadrata, ovisno o raznim kriterijima poput lokacije, uređenosti, veličine, stanja nekretnine i brojnih drugih, na oglasniku Crozilla.com pruža od oko 250 eura, za koliko je moguće pronaći stariji, slabije opremljen ili stan manje površine, pa sve do iznosa i od oko 2000 eura, koliko su oglašavani neki od luksuzno uređenih stanova na dobrim lokacijama.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene manjih stanova, onih do 40 kvadratnih metara površine, trenutno oko 5 posto više no lani. Stanovima površine između 40 i 60 kvadratnih metara cijene su uglavnom ostale jednake lanjskima. Onima veličine između 60 i 80 kvadrata cijena je u prosjeku oko 0,3 posto viša no lanjska, dok stanovi površine od 80 do 100 kvadratnih metara trenutno imaju čak nešto niže cijene od prošlogodišnjih.

Najtraženiji dijelovi grada za najam stanova na oglasniku Crozilla.com u posljednje su vrijeme Trešnjevka, Maksimir, Centar, Dubrava, Črnomerec, Donji grad i Jarun.

Dugoročni najam tek nakon turističke sezone

Na listi najtraženijih gradova za najam stanova na oglasniku Crozilla.com obično se uz Zagreb nalaze i Rijeka i Split. Usporedimo li u tim gradovima prosječne oglašavane cijene stanova do 100 kvadrata površine, Zagreb će se naći na prvoj poziciji, a tamošnje su najamnine u prosjeku više za oko 20 posto od onih u Splitu, te preko 30 posto od onih u Rijeci.

U gradovima na Jadranu nije rijetkost da se stanovi tijekom sezone iznajmljuju turistima za dnevni najam, a izvan sezone podstanarima za dugoročni najam. Kombinacija turističkog i dugoročnog najma najmodavcima obično donosi zaradu, no takav način iznajmljivanja ipak ne ide na ruku studentima, s obzirom da takve stanove mogu unajmiti u razdoblju od kraja turističke sezone, sve do početka sljedeće. Mnogi su studenti zato dolaskom turista morali iseliti iz takvih stanova ranije no što su očekivali, a ukoliko sezona potraje i turisti se zadrže, tada su ponovno u nezavidnoj poziciji jer u njih ne mogu useliti na vrijeme, odnosno prije početka nove akademske godine.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.