Podravka i EBRD potpisali sindicirani kredit od 73,4 milijuna eura

Podravka i EBRD potpisali sindicirani kredit od 73,4 milijuna eura

Navedenim ugovorom Podravka će, kako se navodi u priopćenju, refinancirati postojeće kreditne obveze uz znatno nižu kamatnu stopu te prolongirane rokove dospijeća.

EBRD će kao aranžer sindikata sudjelovati s 30 milijuna eura vlastitih sredstava, dok će 43,4 milijuna eura doći od ostalih banaka u sindikatu – Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Unicredit Bank Austria.

Ovim aranžmanom Podravka nastavlja proces restrukturiranja s ciljem daljnjeg regionalnog i internacionalnog rasta i razvoja, navode iz koprivničke kompanije.

Navedeni iznos bit će iskorišten za restrukturiranje kompanijske bilance te se očekuje ušteda od 7,5 milijuna kuna na troškovima kamata.

Rok otplate kredita je pet godina s time da je 75 posto kredita amortizirajući dio s ravnomjernim kvartalnim otplatama glavnice, počevši od 16. studenog ove godine.

Ostatak od 17,6 milijuna eura dospijeva u okviru zadnje rate. Bitno niži trošak financiranja učinit će investicijske prilike atraktivnijima te time doprinijeti i budućem rastu Podravke, navodi se u priopćenju.

Proteklih godina Podravka je ostvarila značajna poboljšanja na operativnoj i financijskoj razini, što je prepoznato od EBRD-a te banaka sindikata koje ovim ugovorom potvrđuju svoje povjerenje u stabilnost i poslovanje kompanije.

Ovaj novi kredit pokazuje našu trajnu podršku kao dugoročnog partnera Podravke, a naša vjera u budućnost kompanije je potvrđena na tržištu kapitala, kazao je prvi potpredsjednik EBRD-a Phil Bennet.

Nova sredstva, kako je naveo, omogućit će kompaniji stabilnu poziciju na domaćem tržištu i regionalni rast kroz uspješni završetak sadašnjeg plana restrukturiranja.

Naše financiranje omogućit će okvir za Podravkin daljnji napredak i rast, izjavio je Bennet.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je kako će im u namjeri da ojačaju konkurentnost na međunarodnom tržištu ovaj aranžman zasigurno biti od velike pomoći.

Definirani uvjeti prema kojima će ovaj aranžman biti realiziran pokazuju vjeru međunarodnih bankarskih institucija u rast i razvoj naše kompanije kao i ostvarenje vrlo ambicioznih ciljeva, istaknuo je Mršić.

Podijeli

Odgovori

Top