Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poduzetnici koji posluju sa zemljama članicama EU-a dobivaju PDV ID [VIDEO]

Od 1. srpnja dosadašnji izvoz u zemlje EU postaju isporuke dobara na području EU, a dosadašnji uvoz iz tih zemalja stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oni postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja

Od 1. srpnja dosadašnji izvoz u zemlje EU postaju isporuke dobara na području EU, a dosadašnji uvoz iz tih zemalja stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oni postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja

Na adrese poduzetnika koji već posluju sa zemljama članicama Europske unije, njih oko 32 tisuće, Porezna uprava Ministarstva financija danas je poslala PDV identifikacijske brojeve (PDV ID), koji će od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU i početka primjene novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), biti nužni za transakcije s EU.

Upravo na poduzetnike koji posluju sa članicama EU, odnosno od 1. srpnja na jedinstvenom tržištu, odnose se i najveće promjene koje donosi novi Zakon o PDV-u, čije su novine predstavljene na današnjoj konferenciji za novinare Porezne uprave.

[infopunkt 6845 2]

[infopunkt 6845 3]

Naime, od 1. srpnja dosadašnji izvoz u zemlje EU postaju isporuke dobara na području EU, a dosadašnji uvoz iz tih zemalja stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oni postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja. Kako bi se isporuke i stjecanje dobara mogli provoditi, poduzetnici moraju imati svoj PDV ID broj, koji će im osim za identifikaciju, provjeru poreznog statusa i kontrolu mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, služiti i za oslobođenje od PDV-a, pojasnila je pomoćnica ravnateljice Porezne uprave za porezni sustav Marijana Vuraić Kudeljan.

[infopunkt 6845 5]

[infopunkt 6845 6]

Poduzetnici će, naime, od 1. srpnja imati pravo na povrat PDV-a od druge zemlje članice u kojoj, u poslovne svrhe, plate npr. cestarinu, gorivo, noćenje i sl., ili primjerice kupe nešto što će koristiti za obavljenje svoje djelatnosti, umjesto da im to bude isporučeno u Hrvatsku. Isto to pravo imat će i strani poduzetnici za troškove ostvarene u Hrvatskoj, pa u Poreznoj upravi procjenjuju da će to u drugoj polovici ove godine značiti oko 505 milijuna kuna, a u idućim godinama po 1,01 milijardu kuna manje prihoda od PDV-a u hrvatskom državnom proračunu, u kojem prihod od PDV-a čini oko 40 posto poreznih prihoda.

[infopunkt 6845 7]

Novim zakonom o PDV-u dodane su i tri nove odredbe o sniženim stopama poreza – snižena stopa od 10 posto uvodi se za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma te na ulaznice za koncerte, a od 5 posto na dnevni tisak s više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno i koji ima statut medija.

[infopunkt 6845 4]

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, na novinarski je upit tko će brojati riječi, rekla da je za tumačenje odredbi vezanih uz PDV za tiskovine nadležno Ministarstvo kulture. Ono će, kazala je, dva puta godišnje kontrolirati dnevne tiskovine, koje pak imaju obvezu na svojim stranicama dnevno imati podatak o broju riječi autorskih tekstova.

[infopunkt 6845 8]

Novost je i da obveznici PDV-a, osim poduzetnika koji ostvaruju prihod veći od 230.000 kuna, postaju i tijela državne i lokalne vlasti, dakle općine, gradovi ili ministarstva, koji obavljajući gospodarsku djelatnost također prijeđu taj prag, kao i strani porezni obveznici koji vrše isporuke u Hrvatsku vrijednije od 270 tisuća kuna.

Obveznici postaju i svi koji kupe novo vozilo na području EU te svi koji iz ostalih članica uvezu, odnosno steknu dobra vrijednija od 77 tisuća kuna.

Novim se zakonom poduzetnicima mijenja i rok za prijavu PDV-a, koja će se morati podnositi najkasnije do 20. u mjesecu, iako se zadržava rok za njegovo plaćanje do kraja tekućeg mjeseca, a PDV se neće morati platiti po isporuci računa, već na kraju obračunskog razdoblja, dok se primjerice dosadašnje odredbe o oporezivanju nekretnina zadržavaju do kraja 2014. godine.

[infopunkt 6845 9]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.