Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Poduzetnici od Hrvatske stvaraju zemlju prilika

Niz uspješnih hrvatskih poduzetničkih priča bit će ispričan na konferenciji Poduzetnički mindset koja će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održati u utorak 10. listopada 2023. godine.

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini razotkrili su ranjivost svjetskih dobavnih lanaca, a programiranje kojem je zemlja podrijetla nebitna, smatra se naftom budućnosti. Neke su to od činjenica kojih su hrvatski poduzetnici itekako svjesni, pa njihovi proizvodi i usluge dobivaju sve važnije mjesto na svjetskom tržištu.

Niz uspješnih hrvatskih poduzetničkih priča bit će ispričan na konferenciji Poduzetnički mindset koja će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održati u utorak 10. listopada 2023. godine.

O Hrvatskoj kao zemlji prilika govorit će, među ostalima, Emil Tedeschi, Vjekoslav Majetić, Anita Cvetić Oreščanin i Hrvoje Ćosić.

„Hrvatska je zemlja prilika za sva poduzeća koja nude kvalitetan proizvod koji konkurira na svjetskom tržištu. Metal Product pokazao je nebrojeno puta kroz svoje poslovanje da jedno srednje veliko poduzeće iz Hrvatske može biti strateški dobavljač najvećim svjetskim korporacijama. Posljednjih se godina europske zemlje sve više okreću Hrvatskoj u traženju suradnika koji bi zamijenili one iz Azije. Tržište nam se tako otvorilo i iznad naših očekivanja, pa nam je glavni izazov pronaći radnu snagu kako bismo uspjeli odraditi sve narudžbe. Takva potražnja za našim proizvodima, ali i investicije, uloženi trud te interna organizacija na kojoj smo radili posljednjih godina, daju pozitivne rezultate“, kazala je mr. sc. Barbara Vuković, financijska direktorica tvrtke Metal Product i interim CFO.

Barbara Vuković i Boris Sesar

Riječ je o tvrtki koja se bavi strojnom obradom metala i proizvodnjom elektroopreme. Metal Product posluje već 56 godina i trenutačno zapošljava oko 230 ljudi.

„Hrvatska definitivno ima prostora u kojima se prilike mogu realizirati. Kao mala se zemlja ne može razvijati u mnogo smjerova već treba pametno odabrati niše u kojima će se specijalizirati. Važan bi se fokus u budućnosti trebao stavljati na softver te još neke industrije u kojima su barijere ulaska niske. Softver je, naime, nafta budućnosti ako ne i sadašnjosti. Sve što trebate, su dobra ideja, računalo i pametna glava“, istaknuo je Boris Sesar, direktor tvrtke Ironcrew i suosnivač te donedavni suvlasnik tvrtke Gamepires s pedesetak zaposlenika.

Smatra kako u doba kada programeri iz Hrvatske rade sjajne stvari za svjetsko tržište, sve ne treba ostati na njihovu entuzijazmu. Važan im je, ističe, i birokratski okvir.

„Država treba shvatiti da su se vremena promijenila. Ljudi koji danas ulaze u poduzetništvo, ne razmišljaju o Hrvatskoj kao tržištu. Njima je tržište svijet. Oni su građani svijeta. Svejedno im je je li im tvrtka registrirana u Hrvatskoj, Sloveniji ili Velikoj Britaniji. Zanima ih isključivo institucionalni i porezni okvir u kojem će raditi. Posao ne poznaje granice, posao poznaje bolje i lošije okruženje za svoj rast. Država to treba osvijestiti“, istaknuo je Sesar čija je tvrtka Ironcrew specijalizirana za rješenja u području IT konsolidacije i digitalizacije te redizajna poslovnih procesa i podizanja efikasnosti.

Boris Sesar i mr. sc. Barbara Vuković neki su od govornika na skorašnjoj konferenciji Poduzetnički mindset.

Konferenciju Poduzetnički mindset organizira medijska platforma Poduzetnik, uz programskog partnera EY Hrvatska i partnera Visoko učilište Algebra.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.