Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poduzetnici traže pravnu stabilnost, učinkovite institucije, pravedne zakone

Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su na današnjem susretu s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje te poboljšanje učinkovitosti pravosuđa.

Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su na današnjem susretu s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje te poboljšanje učinkovitosti pravosuđa.

Tražimo stabilno okruženje, jasne i pravedne zakone, učinkovite institucije koje ih provode te brzo sankcioniranje onih koji ih ne poštuju, rekla je direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika Ana Brusić. Pored sporosti pravosuđa ona upozorava i na velik broj zakona i propisa koji se neprestano donose, što mali poduzetnici mogu teško pratiti. Po njezinim riječima, u Hrvatskoj se godišnje donese ili izmijeni 400 zakona.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić smatra kako Hrvatskoj treba učinkovit javni sektor unutar kojeg je i pravosuđe koje ne smije biti neovisno u tom smislu da bude izuzeto od pokušaja unapređenja.  Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je brojne zahvate do kraja ove i za početak sljedeće godine s ciljem podizanja učinkovitosti pravosuđa.  Smatra da su najveći pravosudni problemi koji se tiču gospodarstva provedba stečajeva, zaostaci u rješavanju predmeta i ovrhe.

Ovršni zakon koji je stupio na snagu 15. listopada omogućit će bržu naplatu, ali samo tamo gdje ima novca, rekao je te preporučio poduzetnicima da prije svega paze s kim posluju.  Uveden je i registar zadužnica u koji će biti uključene sve ovršne isprave, kaže Miljenić, a uskoro slijede izmjene Zakona o parničnom postupku kojima se zabranjuje višestruko ukidanje presuda, što bi trebalo ubrzati postupke.  Ministar je najavio i promjene u postupku dostave sudskih rješenja koja se više neće morati dostavljati u pisanim nego i u elektronskom obliku, a ovrhe po njegovim riječima više neće voditi trgovački nego općinski sudovi.

Slijedi i pojednostavljivanje sporova manje vrijednosti te uspostava Visokog zemljišnoknjižnog suda koji bi trebao ujednačiti sudsku praksu u tom području koja je sada različita po županijama.  Cilj izmjena Zakona o sudovima je omogućavanje suđenja u razumnom roku i rješavanje starih predmeta, a tome bi trebale pridonijeti skupine sudaca koji će se seliti od suda do suda kao ispomoć tamo gdje je najpotrebnije, kaže Miljenić.  Najavio je i reorganizaciju mreže sudova kojih će, kako je rekao, biti manje i bit će specijalizirani.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.