Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Polovica zaposlenih i ove se godine nada božićnici

U kojoj mjeri ove godine građani očekuju blagdansku ‘nagradu’ i u kojem obliku, istražio je MojPosao portal na više od 200 ispitanika.

U kojoj mjeri ove godine građani očekuju blagdansku 'nagradu' i u kojem obliku, istražio je MojPosao portal na više od 200 ispitanika.

Božićnici se ove godine nada malo manje od polovice ispitanika (49%), što znači da su ispitanici nešto optimističniju budući da ih je u 2012. božićnicu očekivalo 41%.

Najviše zaposlenika očekuje novac (68%), zatim bon za kupovinu (27%) ili poklon paket (5%).

Očekujete li ove godine božićnicu:

Gledajući veličinu tvrtke u kojoj su zaposleni, blagdanske nagrade najviše očekuju ispitanici iz velikih tvrtki ili institucija (59%). Malo više od polovice zaposlenih u srednje velikim tvrtkama ili institucijama očekuje božićnicu (56%), dok se istome nada tek 37% ispitanika iz malih tvrtki i institucija.

Stanovnici sjeverne Hrvatske gaje najveći optimizam– njih čak 80% očekuje božićnicu, za razliku od prošle godine kada su je u najvećoj mjeri očekivali Dalmatinci. Očekivanja stanovnika središnje Hrvatske nisu se promijenila- ove godine 70% ih se nada božićnici. Među zaposlenim ispitanicima iz Zagreba i okolice, božićnici se nada 62%, dok božićnicu u najmanjoj mjeri očekuju Slavonci (38%).

Nešto manje od polovici ispitanika (48%) koji ne dobivaju božićnicu, ona je ukinuta u vrijeme gospodarske krize. Malo manje od trećine ispitanika (29%) nije primalo božićnicu ni prije krize, dok ih je 23% navelo druge razloge ne očekivanja božićnice kao što su financijsko stanje tvrtke u kojoj rade.

U 2012. polovica ispitanika primila božićnicu u prosjeku 1.396 kuna

U 2012. godini božićnicu je dobilo malo više od polovice ispitanika (52%), što je nešto manje nego u 2011. kada ju je dobilo 53% ispitanika. Budući da je prošle godine božićnicu očekivalo 41% ispitanika, dobivanje iste bilo je ugodno iznenađenje tek za manji broj ispitanika.

Poslodavci su prošle godine najčešće isplaćivali novčane nagrade (59%) i to u prosjeku 1.396 kuna, što je 114 kuna ili 9% više nego godine prije. Na drugom je mjestu po ‘popularnosti’ bio bon za kupovinu kojeg je primilo 34% ispitanika, i to u prosječnoj vrijednosti od 952 kune. Poklon paket dobilo je tek 7% ispitanika, a najčešće se radilo o prehrambenim proizvodima te raznim proizvodima tvrtke.

Zaposlenici velikih tvrtki ili institucija u najvećoj su mjeri primili božićnicu prošle godine (66%), dok su oni u srednjim i malim tvrtkama/institucijama primili u podjednakom postotku (57%).

Božićnice su prošle godine najviše razveselile ispitanike iz središnje (75%) i sjeverne Hrvatske (67%).

Novac uvjerljivo najdraža ‘božićna nagrada’

Stav zaposlenika da je božićnica pravo radnika jači je nego prethodne godine – 41% ispitanika navodi da je božićnica nešto što se podrazumijeva, dok je istog stava bilo 34% ispitanika u 2012. Unatoč tome, većina ispitanika (59%) shvaća božićnicu kao znak dobre volje poslodavca.

Zaposleni u malim tvrtkama/ institucijama najviše će zamjeriti poslodavcu, ako ne prime božićnicu – njih čak 70% smatra da je to njihovo pravo. Obzirom na lokaciju, ispitanici istočne Hrvatske u najvećoj mjeri podrazumijevaju božićnicu (50%), dok je oprečnog stava čak 70% ispitanika iz središnje Hrvatske.

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada (83%), dok je 9% ispitanika navelo kako im je dovoljno poštovanje i zahvala od strane nadređenih. Poklon paket i bon za kupovinu priželjkuje 3% ispitanih, dok bon za kupovinu proizvoda tvrtke u kojoj rade želi njih 2%. Svega 1% ispitanika ne podržava nagrađivanja u obliku božićnica.

Kada bi dobili božićnicu, najviše ispitanika (49%) iskoristilo bi ju za podmirenje osnovnih životnih troškova, a petina (20%) za kupnju božićnih poklona. Mali luksuz priuštilo bi si 19% ispitanika, dok bi 9% njih novac iskoristilo za podmirenje duga. Nešto drugo navelo je 3% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi prikladna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.030 kuna što je čak 30% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.