Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin najveće manifestacije posvećene zaštićenim hrvatskim pršutima.

Tko ove godine ima najbolji pršut u Hrvatskoj doznat ćemo uskoro. Ako ste ljubitelj ove delicije, ali i prekrasne Istre rezervirajte datum 18. i 19. lipnja jer je ove godine Poreč domaćin najveće manifestacije posvećene zaštićenim hrvatskim pršutima. Ukupno ih je četiri s EU zaštitom – krčki, drniški i dalmatinski sa zaštićenim geografskim porijeklom, a istarski sa zaštićenim izvornim porijeklom. Jedan od njih ponijet će šampionsku titulu na sedmim Danima hrvatskog pršuta.

A najbolji pršut Istrijani i njihovi gosti moći će kušati drugog dana manifestacije, 19, lipnja, na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre.

Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo.

Iako smo u pandemiji jeli nešto manje pršuta, proizvođači kažu da je prodaja u prosjeku pala za tridesetak posto, potencijal za rast proizvodnje je ogroman, a popuštanjem epidemioloških mjera sve bi se moglo vratiti na staro.  Ipak, dok su još na snazi sudionici i posjetitelji Dana hrvatskog pršuta trebat će ih se pridržavati, poručuju iz Klastera hrvatskog pršuta, organizatora manifestacije.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Istarske županije, Grada Poreča, TZ grada Poreča i Grada Zagreba.

Fotografije Filip Brala

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.