Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Porezi

Porezni tretman donacija danih u svrhu otklanjanja posljedica uzrokovanih potresom

Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona.

tax

Nakon razornih potresa koji su u prosincu 2020. godine pogodili područje Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom. Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Navedenim Pravilnikom propisane su iznimke vezane za donacije za otklanjanje katastrofe za pomoć stradalim područjima.

Zakon o donacijama

Darovanja za zdravstvene potrebe, u humanitarne svrhe regulirane su Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o porezu na dobit. Pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit mogu utvrditi porezno priznate rashode do iznosa 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini za dana darovanja za humanitarne svrhe. Fizičke osobe obveznici poreza na dohodak za dana darovanja mogu uvećati osobni odbitak do visine 2% primitaka podnošenjem porezne prijave – obrasca DOH odnosno podnošenjem obrasca ZPP-DOH do kraja veljače sljedeće godine.

Iznimke vezane za donacije za otklanjanje katastrofe

Sve dane donacije poduzetnika izravno pravnim ili fizičkim osobama smatraju se:

  • porezno priznatim rashodima svim pravnim i fizičkim osobama obveznicima poreza na dobit,
  • porezno priznatim izdacima svim fizičkim osobama obveznicima poreza na dohodak koji obavljaju samostalne djelatnosti.

Navedeno će se primjenjivati prilikom podnošenja godišnjih prijava poreza na dobit i dohodak za 2020. i 2021. godinu za donacije dane do kraja 2021. godine

Donacija fizičkoj osobi

Građanima se primljena donacija ne smatra dohotkom ako je prikupljena u:

1. humanitarnim akcijama koja se organizira prema propisu kojim se uređuju uvjeti prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći ili

2. javno oglašenim akcijama

Donacija novca  

Donacije u novcu je potrebno izvršiti na javno objavljen žiroračun građanina u potrebi, otvoren zbog prikupljanja sredstava u okviru te akcije.

Tko ne obračunava PDV na isporuku dobara i usluga?

Donacija novčanih sredstava ne podliježe plaćanju PDV-a, neovisno o visini iznosa i davatelju, ako za donirana novčana sredstva davatelj ne primi nikakvu protuisporuku. Na donacije dobara iz drugih država članica EU ne plaća se PDV u Republici Hrvatskoj.

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Pročitajte još:

DOP

dm je početkom godine osigurao ukupno sedam milijuna kuna za pomoć stradalima u potresu.

DOP

Franck je osigurao donaciju u vrijednosti višoj od 400.000 kuna, od čega 200.000 kuna u financijskim sredstvima.

DOP

Erste banka je, zajedno sa svojim dioničarima, donijela odluku o izdvajanju ukupnog iznosa od dva milijuna kuna za pomoć područjima stradalima u potresu.

DOP

Mastercard se obvezao donirati iznos od 50.000 EUR koji će u cijelosti biti uplaćen na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji „Pomoć za...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.