Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Porezi

Porezni tretman donacija danih u svrhu otklanjanja posljedica uzrokovanih potresom

Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona.

tax

Nakon razornih potresa koji su u prosincu 2020. godine pogodili područje Siska, Petrinje, Gline i okolnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom. Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Navedenim Pravilnikom propisane su iznimke vezane za donacije za otklanjanje katastrofe za pomoć stradalim područjima.

Zakon o donacijama

Darovanja za zdravstvene potrebe, u humanitarne svrhe regulirane su Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o porezu na dobit. Pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit mogu utvrditi porezno priznate rashode do iznosa 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini za dana darovanja za humanitarne svrhe. Fizičke osobe obveznici poreza na dohodak za dana darovanja mogu uvećati osobni odbitak do visine 2% primitaka podnošenjem porezne prijave – obrasca DOH odnosno podnošenjem obrasca ZPP-DOH do kraja veljače sljedeće godine.

Iznimke vezane za donacije za otklanjanje katastrofe

Sve dane donacije poduzetnika izravno pravnim ili fizičkim osobama smatraju se:

  • porezno priznatim rashodima svim pravnim i fizičkim osobama obveznicima poreza na dobit,
  • porezno priznatim izdacima svim fizičkim osobama obveznicima poreza na dohodak koji obavljaju samostalne djelatnosti.

Navedeno će se primjenjivati prilikom podnošenja godišnjih prijava poreza na dobit i dohodak za 2020. i 2021. godinu za donacije dane do kraja 2021. godine

Donacija fizičkoj osobi

Građanima se primljena donacija ne smatra dohotkom ako je prikupljena u:

1. humanitarnim akcijama koja se organizira prema propisu kojim se uređuju uvjeti prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći ili

2. javno oglašenim akcijama

Donacija novca  

Donacije u novcu je potrebno izvršiti na javno objavljen žiroračun građanina u potrebi, otvoren zbog prikupljanja sredstava u okviru te akcije.

Tko ne obračunava PDV na isporuku dobara i usluga?

Donacija novčanih sredstava ne podliježe plaćanju PDV-a, neovisno o visini iznosa i davatelju, ako za donirana novčana sredstva davatelj ne primi nikakvu protuisporuku. Na donacije dobara iz drugih država članica EU ne plaća se PDV u Republici Hrvatskoj.

Ivan Vidas, struč. spec. oec.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.