Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Poruka za investitore – ostajemo zemlja s blagim rizikom ulaganja

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za siječanj i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja. D&B se osvrće na proračun donesen krajem studenog prošle godine u kojem Vlada planira ekonomski rast od 1,5 posto u ovoj godini i deficit od 4,3 posto BDP-a…

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za siječanj i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja. D&B se osvrće na proračun donesen krajem studenog prošle godine u kojem Vlada planira ekonomski rast od 1,5 posto u ovoj godini i deficit od 4,3 posto BDP-a…

U D&B-ovom izvješću se napominje kako je proračun zamišljen tako da rashodi budu jednaki onima u 2010. godini.

Najveći dio rashoda odnosi se na mirovine i plaće u javnom sektoru, a kako bi se pokrio manjak planira se zaduživanje od 20,6 milijardi kuna. U D&B-u smatraju da će rast vanjskog i javnog duga te nedostatak plana fiskalne konsolidacije povećati troškove posudbe i percepciju rizika kod investitora, iako Vlada ne bi trebala imati problema s posuđivanjem novca na tržištu kapitala.

Izbori će unazaditi ekonomiju

D&B smatra negativnim što je proračun pod snažnim utjecajem nadolazećih izbora, kao i to što se Vlada nije upustila u snažnije fiskalne zahvate i provedbu strukturnih reformi koje bi mogle pridonijeti poboljšanju investicijske klime.

Izbori bi se trebali održati u studenom, a koalicijskoj Vladi koja je preživjela glasanje o povjerenju u listopadu prošle godine i dalje padaju potpora i popularnost, kao i premijerki Kosor i njezinu HDZ-u, kaže se u izvještaju.

“HDZ ima male šanse”

Ocjenjuje se kako su šanse HDZ-a za pobjedu i formiranje nove koalicijske Vlade male, te da će se napetosti među strankama i unutar HDZ-a pojačavati što će datum izbora biti bliži, a to će slabiti Vladinu stabilnost.

Podsjeća se kako je u studenom Hrvatska napravila još jedan korak ka priključivanju EU-u zatvorivši tri pregovaračka poglavlja, a EU je pohvalila cjelokupni napredak Hrvatske.

Slovenija lider regije

Ipak, analitičari D&B-a podsjećaju da je EU ocijenio kako Hrvatska mora poraditi na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, boljoj organizaciji sudstva i administracije, te jačanju zaštite manjina.

D&B očekuje da Hrvatska može završiti pristupne pregovore do kraja 2011. i priključiti se EU-u tijekom 2012.

Prema izvješću D&B-a, u regiji i dalje najbolje stoji Slovenija koja je u skupini zemalja s niskim rizikom ulaganja. Slijedi Italija sa blagim rizikom, te Albanija, Makedonija i Srbija s umjerenim rizikom i, naposlijetku, BiH s vrlo visokim rizikom ulaganja.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Ekonomija

U poljoprivredi su u posljednjih godinu dana najviše poskupili krumpir, žitarice, gnojivo i energenti, pokazuju najsvježiji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni krajem...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.