Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Posao ne mora trpjeti zbog teške naravi zaposlenika

To može biti netko tko naprosto radi puno lošije od ostalih, usporava poslovanje i smanjuje produktivnost. Jednako tako, to može biti osoba koja stalno krši poslovna pravila, ne izvršava svoje zadatke ili ne pokazuje poštovanje

To može biti netko tko naprosto radi puno lošije od ostalih, usporava poslovanje i smanjuje produktivnost. Jednako tako, to može biti osoba koja stalno krši poslovna pravila, ne izvršava svoje zadatke ili ne pokazuje poštovanje

Teška narav zaposlenika ne mora značiti da je u pitanju osoba koja izaziva svađe i upada u nevolje. To može biti i netko tko naprosto radi puno lošije od ostalih, usporava poslovanje i smanjuje produktivnost. Jednako tako, to može biti osoba koja stalno krši poslovna pravila, ne izvršava svoje zadatke ili ne pokazuje poštovanje, pojašnjava portal MojPosao.

Ne postoji instant recept za pristup ovakvim zaposlenicima. Metoda će ovisiti o karakteru zaposlenika. Ipak, možemo definirati neka univerzalna pravila u pojedinim situacijama i kako im možete pristupiti.

1) Prilagodite se njihovoj osobnosti

Kada se suočavate s problematičnim zaposlenikom, učinite to na način koji će odgovarati njegovom karakteru. To znači da ćete jednu osobu moći pozvati u svoj ured na razgovor, ali već s drugom osobom razgovor ‘oči u oči’ možda neće dati željene rezultate. Ako se prilagodite, lakše ćete doći do željenog rezultata.

2) Dokumentirajte

Evidentirajte greške i propuste koje je zaposlenik napravio i pritom imajte na umu da je u pitanju dokumentacija kojoj samo vi možete imati pristup.

3) Slijedite propisane disciplinske mjere

Suzdržite se poriva da nekome trenutno date otkaz. Ne želite riskirati tužbu, čak i ako je vaša ljutnja opravdana. Opomena pred otkaz jednako je učinkovita mjera, a i vas štiti u slučaju da se situacija doadatno zakomplicira.

4) Ne ustručavajte se disciplinirati i dobre zaposlenike

Ponekad je to naprosto nužno. Nitko nije savršen. Sitne greške mogu se svakome dogoditi, ali veći propusti zahtjevaju akciju, čak i ako ih počini inače odličan zaposlenik. Ako ništa drugo, svaki dobar zaposlenik shvatit će zašto ste tako postupili i izvući će pouku iz tog iskustva.

5) Ogovaranje nije tako strašno

Svi ponekad ogovaraju, pa tako i vi. Vaši zaposlenici ogovaraju ponekad vas. Možda te informacije dođu do vas. Bitno je da ne reagirate. Kada zaposlenici shvate da vas to ne uzrujava, prestat će ih zabavljati.

6) Postavljajte im pitanja

Ako primjetite da se nekom zaposleniku naglo promijenilo ponašanje pitajte ga što se događa i muče li ga kakvi privatni problem. Ponekad se privatni problemi odražavaju na ponašanje na poslu. Ako postavljate pitanja i pokazujete da ste primjetili promjenu u ponašanju, već ste na pola puta da problem riješite. Prvo, ljudi vole kada se netko brine za njih. Drugo, možda možete pomoći. Treće, kada razumijete što se s nekim događa, lakše ćete shvatiti i njegove postupke tj. spriječiti ih.

7) Preraspodijelite ih

Nije svaki posao za svaku osobu. Ako imate mogućnost, pokušajte zaposlenika postaviti na drugu radnu poziciju, gdje će kvaliteta njegova rada više doći do izražaja ili biti od veće koristi.

Disciplinske mjere

1) Razgovarajte sa zaposlenikom

Kada vidite da se javljaju problemi, popričajte sa zaposlenikom neformalno, izvan ureda. U ovom slučaju izbjegnite prepisku jer može stvoriti dodatne tenzije.

2) Prikupljajte dokumentaciju

Bilježite napredak u određenim segmentima. Provjerite gdje još uvijek postoje problem.  Nema smisla prigovarati nekome zbog stvari u kojima se popravio.

3) Pratite napredak

Mnoge tvrtke ocjenjuju rad svojih zaposlenika (na godišnjoj razini) i njihov napredak. Kreiraju planove njihovog profesionalnog razvoja u budućnosti. To je dokumentacija u koju i zaposlenik ima uvid, kako bi mogao pratiti vlastita postignuća i razvoj te popraviti eventualne nedostatke.

4) Otkaz

Ovo je krajnje rješenje i trebale bi mu prethoditi gore navedene točke.

Zaključno

Suočavanje s ‘teškim’ zaposlenikom i disciplinske mjere ovisit će o svakom slučaju pojedinačno. No, važno je imati na umu da takve situacije zahtjevaju vaše vrijeme – morate razgovarati sa zaposlenikom i potaknuti ga da popravi svoje ponašanje/izvedbu/učinkovitost. Disciplinske mjere služe kako bi zaposlenicima pomogle, a ne kako biste ih kažnjavali.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.