Poslovanje rizičnije nego prije 20 godina

Prema analizi vodećeg svjetskog ponuđača poslovnih informacija i Bisnodeovog partnera, tvrtke Dun & Bradstreet, indeks globalnog rizika poslovanja za 2016. godinu je 80, dok je, primjerice 1994. godine bio gotovo 3 puta manji. Tvrtka D&B redovito izračunava indeks globalnog rizika poslovanja (CIPS GRI) koji se kreće od vrijednosti 0 (nema nikakvog rizika) do vrijednosti 100 (najviša moguća razina rizika).

Promatrajući podatke za posljednjih 12 godina u petogodišnjim intervalima, vidljiva je konstantna tendencija rasta rizičnosti poslovanja u svijetu.

Najveći je skok zabilježen od 2004. do 2009., kada je u većini zemalja svijeta trajala financijska kriza, no u usporedbi s 2009. kada je rizičnost bila ocijenjena s 64, današnja je ocjena još veća i kreće se oko 80.

D&B također prognozira i da će do kraja godine poslovanje u svijetu u najvećoj mjeri biti obilježeno niskim cijenama sirovina odnosno nafte, prirodnog plina, ugljena, željezne rude, aluminija, bakra, cinka i pamuka. Uzimajući u obzir inflaciju, može se lako dogoditi da će trenutačne cijene sirovina doći na istu razinu kao i prije deset godina. Zanimljivo, D&B je dao i pregled najjeftinijih sirovina u posljednjih 25 godina. Tako je 1991. najnižu cijenu na globalnom nivou imao prirodni plin, dok je početkom 21.stoljeća najjeftinija bila sirova nafta i benzin, 2004. godine je to bio ugljen, godinu kasnije bakar, 2007. željezna ruda, a 2009. cink.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2.400 stručnjaka iz 18 europskih država. Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućava informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta.

Podijeli

Odgovori

Top