Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe za devet mjeseci 2019. godine

U prvih devet mjeseci 2019. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa zabilježila je porast prihoda od prodaje na svim tržištima te ostvarila ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.253,3 milijuna kuna, što je 16% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Trend značajnih ulaganja vodećih svjetskih i hrvatskih operatora u modernizaciju mreža, digitalnu transformaciju te pripremu za 5G tehnologiju se nastavlja. Globalan razvoj 5G tehnologije brži je od očekivanog, a dinamika ulaganja u razvoj 5G-a u Hrvatskoj ovisit će o modelu dodjele koncesija za radiofrekvencijski spektar. 5G je nova generacija mobilnih mreža koja će omogućiti visoke brzine prijenosa podataka, nisku latenciju i bolje sigurnosne karakteristike mreže. S 5G tehnologijom stvara se nova platforma za inovacije, koje će unaprijediti poslovanje i društvo u cjelini, a kupcima omogućiti nove izvore prihoda uz istovremenu optimizaciju poslovanja.

S operatorom A1 Hrvatska uspješno surađuju od njihovog dolaska na hrvatsko tržište, a u rujnu ove godine potpisali su i okvirni ugovor do kraja 2023. godine koji uključuje modernizaciju i proširenje njihove radijske pristupne mreže korištenjem najnovijih tehnoloških rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System – ERS).

S operatorom Hrvatskim Telekomom nastavljene su intenzivne aktivnosti na modernizaciji kompletne mobilne mreže što će znatno povećati kapacitet mreže i omogućiti uvođenje 5G tehnologije. Do sada je uspješno modernizirano više od 90% mreže i postignute su znatno veće brzine prijenosa.

U segmentu ICT za Industriju i društvo nastavljaju se aktivnosti na projektima u području e-Zdravstva, e-Poslovanja (zemljišne knjige i katastar) i javne sigurnosti (nadzor državne granice).

Na izvoznim tržištima u tijeku je implementacija projekata modernizacije mobilnih mreža s kupcima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Bjelorusiji. Posebno se ističu  okvirni ugovori sa strateškim partnerom HT Eronetom za širenje LTE mreže na području cijele Bosne i Hercegovine. Ericsson Nikola Tesla jedini je isporučitelj radijske pristupne mreže HT Eroneta, a zahvaljujući opremi radijskog sustava, koja je spremna za 5G i IoT, HT Eronet će, u budućnosti, moći jednostavno prijeći na 5G tehnologiju.

Osnovne značajke:

• Prihodi od prodaje: 1.253,3 milijuna kuna
• Bruto marža: 11,4%
• Operativna dobit: 89,9 milijuna kuna
• Dobit prije oporezivanja: 93,5 milijuna kuna
• Neto dobit: 80,8 milijuna kuna
• Novčani tok od poslovnih aktivnosti: 86,0 milijuna kuna

Podijeli

Odgovori

Top