Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Postavljamo ultrabrze punionice diljem Europe zahvaljujući europskom projektu CROSS-E

Projekt CROSS-E je ambiciozna europska inicijativa osmišljena s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi.

Projekt CROSS-E je ambiciozna europska inicijativa osmišljena s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi. Četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions, odabrane su za provedbu ovog ambicioznog projekta te će zajedno na 238 lokacija postaviti 911  mjesta za punjenje visoke snage  (150 kW i 350 kW), prikladnih kako za laka tako i za teška električna vozila. Za realizaciju projekta CROSS-E, partneri će uložiti 130 milijuna eura uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura. Očekivani završetak projekta planiran je u listopadu 2026.

Glavni ciljevi projekta CROSS-E obuhvaćaju unaprjeđenje povezanosti između kohezijskih država i Zapadne Europe, uspostavu prvih koridora za električna teretna vozila duž ključnih logističkih ruta te smanjenje vremena čekanja na lokacijama s visokom potražnjom za punjenje električnih vozila.

Projekt CROSS-E pokriva dvije međusobno povezane inicijative: CROSS-E General i Cross-E Cohesion. Sredstva za njihovu provedbu osigurana su iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), ključnog europskog financijskog instrumenta za razvoj europske prometne infrastrukture. Sukladno navedenom, projekt ima za cilj nadograditi postojeću infrastrukturu i poboljšati prekograničnu povezanost susjednih zemalja.

Konzorcij četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions – provest će ciljeve projekta u čak osam država Europske unije, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Nizozemsku te Sloveniju, Belgiju i Italiju. Do završetka projekta u listopadu 2026. godine, tvrtke će udružiti snage u postavljanje 838 mjesta za punjenje za lagana električna vozila (snage od 150 do 350 kW) i 73 mjesta za punjenje za teška električna vozila (350 kW).

U sklopu projekta CROSS-E, Grupa Petrol planira postaviti 65 mjesta za punjenje (snage 150 kW i 350 kW) na 20 ključnih lokacija TEN-T u Sloveniji, od kojih će devet lokacija također osiguravati infrastrukturu za punjenje teških električnih vozila (HDV). Uz navedeno, Grupa Petrol planira postaviti i 40 mjesta za punjenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj od kojih će osam biti namijenjeno za teška električna vozila (HDV).

Pri gradnji infrastrukture za punjenje, poštovat će se Uredba Europske komisije o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR). Sve punionice bit će dostupne svakoga dana u godini i omogućit će plaćanje NFC-om, kreditnim karticama i mobilnim aplikacijama. Postavljanje prvih punionica za teška vozila poslužit će kao temelj za daljnje proširenje infrastrukture spomenutih država.

Projekti poput CROSS-E su ključni za ostvarenje ambicioznih ciljeva Europske unije u smanjenju emisija CO2. S usvajanjem zakonodavstva koje će od 2035. godine zahtijevati isključivo prodaju električnih vozila, takvi projekti postaju još neophodniji. CROSS-E ima potencijal ubrzati prihvaćanje električnih vozila kroz implementaciju infrastrukturu za ultrabrzo punjenje. Tako se može doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida koje proizlaze iz upotrebe tradicionalnih vozila na fosilna goriva. Ova zajednička inicijativa ne samo da podržava ekološku održivost, već doprinosi čišćem zraku, zdravijim zajednicama i održivoj budućnosti za nadolazeće generacije.

Projekt CROSS-E odabrala je Europska komisija kao dio natječaja Infrastrukturnog instrumenta za alternativna goriva (AFIF) koji financijski podržava Instrument za povezivanje Europe (CEF), program EU za potporu financiranju europske prometne infrastrukture.

Više informacija o AFIF-u i financiranim projektima možete pronaći ovdje: https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/transport-infrastructure-over-eur-424-million-eu-funding-boost-zero-emission-mobility-2024-04-10_en


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.