Potpisan Sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESI fondova

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec te članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb, potpisali su sa odabranim financijskim institucijama Sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESI fondova. Svečanom potpisivanju prisustvovali su i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Navedenim Sporazumom ovlašćuju se financijske institucije, odabrane javnim pozivom (6 banaka i 1 leasing društvo): OTP banka d.d., Erste & Steiermärkische banka d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Zagrebačka banka d.o.o. te UniCredit leasing, da u skladu s uvjetima programa, kojeg je odobrila Vlada RH, mogu pokriti dio gubitka kredita uključenih u Portfelj u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura. Ukupni iznos potencijalnog kreditiranja MSP-ova bi u konačnici iznosio 557 milijuna eura.

Program ESIF Ograničena portfeljna jamstva zadnji je financijski instrument koji je preostao iz paketa mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva teškog 185 milijuna eura, financiranog većim dijelom iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Stoga sam iznimno sretan i zadovoljan što smo uspješno završili pregovore sa financijskim institucijama, a sve u korist mikro, malih i srednjih poduzetnika. Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je ta da će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi odabrane financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća, čime ćemo smanjiti administraciju te rok odobravanja i plasiranja kredita poduzetništvu.“ – izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec.

ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo kao nova vrsta proizvoda (financijskog instrumenta) na hrvatskom financijskom tržištu namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima), koji se mogu obratiti zahtjevom za investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva prethodno navedenim odabranim bankama i leasing društvu. Pojedino jamstvo uključeno u portfelj može iznositi do 150 tisuća eura sa maksimalnom stopom do 80% glavnice kredita, na rok od 1 do 10 godina.

„Mikro, male i srednje poduzetnike smatramo nositeljima gospodarskog rasta i razvoja. I upravo zato njihovom poslovanju treba dati maksimalnu potporu. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta to već i čini, sredstvima koja su na raspolaganju poduzetnicima u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a osnovni je cilj povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, potaknuti rast, stvoriti radna mjesta te u konačnici unaprijediti životni standard naših građana.“ – izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

Podijeli

Odgovori

Top