Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Potražnja za investicijskim zlatom u velikom rastu, cijena probija rekorde

Povećana potražnja za investicijskim zlatom može se objasniti isplativošću ulaganja u taj oblik imovine koji je u proteklih 20 godina nosio prosječni godišnji prinos veći od 8%

Cijena zlata zadnjih je tjedana narasla na visoke razine i probila je psihološku granicu od 2000 dolara po unci, a dosegla je i apsolutni povijesni vrhunac u dvije najbitnije svjetske valute – eurima i dolarima. Žuti plemeniti metal poznato je utočište brojnih investitora i štediša u nesigurnim vremenima, a ruska invazija na Ukrajinu gurnula je njegovu cijenu, koja je zbog visoke inflacije ionako rasla, na nove, još više razine.

Do rasta cijene zlata došlo je zbog više razloga, a neki od njih bili su bitni faktori i prije novonastale geopolitičke situacije koja je dovela do ekonomske izolacije Rusije i neizvjesnosti na europskim tržištima energenata. Visoka inflacija kojoj svjedočimo već mjesecima u SAD-u, eurozoni, ali i na domaćem tržištu, značajno je povećala potražnju za zlatom koje ima reputaciju zaštite imovine od negativnih inflatornih učinaka.

Navala na investicijsko zlato i u Hrvatskoj

Povećana potražnja za zlatom najviše se očituje na tržištu investicijskog zlata u fizičkom obliku, odnosno u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Investicijsko je zlato standardizirano zlato visoke čistoće te je namijenjeno dugoročnom ulaganju i štednji, zbog čega je oslobođeno poreza, što je dodatna pogodnost zbog koje je sve popularnije među ulagačima.

Trenutna situacija na tržištu investicijskog zlata u Hrvatskoj takva je da mnoge najpopularnije zlatnike i zlatne poluge uopće nije moguće naručiti, budući da je potražnja znatno veća od trenutne ponude. Pogledom na stranice vodećih trgovaca plemenitih metala, moguće je vidjeti kako nemali broj proizvoda nije dostupan za narudžbu, što je pokazatelj navale štediša na investicijsko zlato u kojemu vide zaštitu svoje imovine od inflacije, ali i geopolitičkih rizika.

No, ovo nije prvi put da se na tržištu zlata događa blaga nestašica, već se slična stvar dogodila i početkom pandemije koronavirusa kada je neizvjesnost također bila na vrhuncu. Tada se situacija s isporukom zlata normalizirala kroz mjesec dana, a vjerojatno je da će se sličan scenarij ponoviti i ovaj put.

Hoće li cijena zlata rasti i u budućnosti?

Povećana potražnja za investicijskim zlatom može se objasniti isplativošću ulaganja u taj oblik imovine koji je u proteklih 20 godina nosio prosječni godišnji prinos veći od 8%. Taj je rast najizraženiji upravo u vrijeme velikih ekonomskih nestabilnosti, kao što su razdoblja ratova, inflacije i recesije. Primjera radi, cijena zlata u periodu od 2007. do 2011. godine narasla je za više od 200%, a ukupno je od početka stoljeća narasla za više od 500%.

Budući da se trenutno nalazimo u jednom vrlo nestabilnom periodu, mnogi ulagači smatraju kako u narednim godinama možemo očekivati nastavak rasta žutog plemenitog metala. Hoće li se njihova očekivanja obistiniti, vrijeme će pokazati.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.