“Povrtne klice” su izvor zaraze, rekao je Reinhard Burger, direktor Instituta Roberta Kocha na tiskovnoj konferenciji koju su u Berlinu održala tri savezna sanitarna zavoda koja sudjeluju u istraživanju.
Po rezultatima analiza, osobe koje su jele klice izložene su devet puta većem riziku od krvavog proljeva i drugih simptoma infekcije bakterijom ECEH-om od onih koji ih nisu jeli, rekao je.
Proveden je veći broj analiza na poljima i proizvoda s gospodarstva na sjeveru Njemačke, Gaertnerhofa u Bienenbuettelu, koje nisu dokazale nepobitnu prisutnost bakterije, ali je “niz indicija toliki” da se sada može utvrditi izvor zaraze, rekli su čelnici sanitarnih služba.
Njemačka povlači upozorenje za krastavce, rajčice i salatu – klice i dalje zabranjene
– Naša tri zavoda su zaključila da više nema razloga za produljenje preporuka o nekonzumiranju sirovih krastavaca, rajčice i zelene salate – rekao je jedan od čelnika.
Usto, čini se da “izvor infekcije nije više aktivan” i “broj novooboljelih je u padu”, rekli su.
– Povrtne klice su jedini ozbiljan trag – rekao je Burger, odgovarajući na pitanje jesu li vlasti 100 posto sigurne da osim klica nema drugih izvora zaraze.
