Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pravo na stanku za dojenje

Kako bi ostvarila pravo na stanku za dojenje, radnica mora o svojoj namjeri obavijestiti poslodavca i podnijeti zahtjev nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO) prema mjestu prebivališta.

Prema članku 19. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (“NN” br. 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14 – nastavno: Zakon), zaposlena ili samozaposlena majka koja nakon korištenja rodiljnog dopusta (rodiljni dopust traje do šestog mjeseca starosti djeteta) ili rada u skraćenom radnom vremenu (rodiljni dopust se može koristiti i kao rad u skraćenom radnom vremenu) nastavi dojiti dijete, a radi u punom radnom vremenu, ima pravo na stanku za dojenje djeteta.

U smislu Zakona, radnica koja doji dijete je zaposlena majka djeteta u dobi do navršene prve godine života, koja o navedenom stanju pisanim putem obavijesti poslodavca najkasnije 30 dana prije povratka na rad.

Navedeno pravo majka može koristiti u trajanju od dva sata dnevno, jednokratno ili dva puta u tijeku dana u trajanju od po sat vremena. Pravo može koristiti do navršene prve godine života djeteta i ono se ubraja u radno vrijeme.

Kako bi ostvarila pravo na stanku za dojenje, radnica mora o svojoj namjeri obavijestiti poslodavca i podnijeti zahtjev nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO) prema mjestu prebivališta.

Temeljem podnesenog zahtjeva izdat će joj se rješenje koje HZZO dostavlja i njezinom poslodavcu.Radnica ostvaruje pravo na naknadu plaće koju joj isplaćuje HZZO na teret Državnog proračuna. Naknada iznosi 100% proračunske osnovice (3.326,00 kuna), preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće.

Na primjer, 3.326,00 : 160 radnih sati = 20,80 kuna po satu x 2 sata dnevno = 41,60 kuna dnevno, odnosno 832 kuna za mjesec u kojem ima 20 radnih dana, tj. 160 radnih sati.

Ovako obračunata naknada radnici pripada samo pod uvjetom da ispunjava uvjet prijave na obvezno zdravstveno osiguranje temeljem radnog odnosa, obavljanja djelatnosti ili primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada u trajanju od 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako ne ispunjava isti uvjet, ima pravo na naknadu od 50% proračunske osnovice preračunate na satnu osnovicu.

Za Verlag Dashöfer: Renata Turčinov, dipl.iur. (www.radniodnosi.hr)

VD banner

 

Pročitajte još:

Lifestyle

Međunarodni dan žena slavi sva dostignuća ženskog spola.

Novosti

Nakon što su se hrvatski glazbenici ujedinili u borbi za pravednije digitalno tržište, za svoja prava krenuli su u borbu zajedno i sa svjetski...

Novosti

U praksi se često postavlja pitanje kakvu zaštitu privatnosti imaju radnici temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Novosti

Skandinavske zemlje imaju najbolji sustav obrazovanja i socijalne skrbi te ostale uvjete koji potiču majčinstvo.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.