Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pravo na stanku za dojenje

Kako bi ostvarila pravo na stanku za dojenje, radnica mora o svojoj namjeri obavijestiti poslodavca i podnijeti zahtjev nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO) prema mjestu prebivališta.

Prema članku 19. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (“NN” br. 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14 – nastavno: Zakon), zaposlena ili samozaposlena majka koja nakon korištenja rodiljnog dopusta (rodiljni dopust traje do šestog mjeseca starosti djeteta) ili rada u skraćenom radnom vremenu (rodiljni dopust se može koristiti i kao rad u skraćenom radnom vremenu) nastavi dojiti dijete, a radi u punom radnom vremenu, ima pravo na stanku za dojenje djeteta.

U smislu Zakona, radnica koja doji dijete je zaposlena majka djeteta u dobi do navršene prve godine života, koja o navedenom stanju pisanim putem obavijesti poslodavca najkasnije 30 dana prije povratka na rad.

Navedeno pravo majka može koristiti u trajanju od dva sata dnevno, jednokratno ili dva puta u tijeku dana u trajanju od po sat vremena. Pravo može koristiti do navršene prve godine života djeteta i ono se ubraja u radno vrijeme.

Kako bi ostvarila pravo na stanku za dojenje, radnica mora o svojoj namjeri obavijestiti poslodavca i podnijeti zahtjev nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO) prema mjestu prebivališta.

Temeljem podnesenog zahtjeva izdat će joj se rješenje koje HZZO dostavlja i njezinom poslodavcu.Radnica ostvaruje pravo na naknadu plaće koju joj isplaćuje HZZO na teret Državnog proračuna. Naknada iznosi 100% proračunske osnovice (3.326,00 kuna), preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava naknada plaće.

Na primjer, 3.326,00 : 160 radnih sati = 20,80 kuna po satu x 2 sata dnevno = 41,60 kuna dnevno, odnosno 832 kuna za mjesec u kojem ima 20 radnih dana, tj. 160 radnih sati.

Ovako obračunata naknada radnici pripada samo pod uvjetom da ispunjava uvjet prijave na obvezno zdravstveno osiguranje temeljem radnog odnosa, obavljanja djelatnosti ili primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada u trajanju od 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako ne ispunjava isti uvjet, ima pravo na naknadu od 50% proračunske osnovice preračunate na satnu osnovicu.

Za Verlag Dashöfer: Renata Turčinov, dipl.iur. (www.radniodnosi.hr)

VD banner

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.