Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Praznik rada Hrvatska dočekuje u teškim okolnostima [VIDEO]

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručuje kako ovogodišnji 1. svibanj – Praznik rada Hrvatska dočekuje u vrlo teškim okolnostima s više od 60.000 poduzeća i 314.000 građana s blokiranim računima.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručuje kako ovogodišnji 1. svibanj - Praznik rada Hrvatska dočekuje u vrlo teškim okolnostima s više od 60.000 poduzeća i 314.000 građana s blokiranim računima.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević upozorio je na konferenciji za novinare da se lani dogodio “slom stranih ulaganja”, koja su pala ispod pola milijarde eura, odnosno bila su 60 posto manja nego 2012., a čak pet i pol puta manja nego 2009.

Ustvrdio je da za to nisu krivi samo investitori, već je to posljedica razarajućeg učinka zajedničkog djelovanja financijskog sektora i neučinkovitog pravosuđa.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je ugrožena financijska stabilnost zemlje, Matijašević je rekao kako to pokazuje da Vlada zapravo ne vlada državom već njome upravljaju financijske institucije.

Kao rješenje za nagomilane dugove najavljuje se monetizacija autocesta, a istodobno se pušta banke da drže nekretninski “balon” od 90 miljardi kuna koji u ukupnom javnom dugu participira s vrlo visokim postotkom, no nitko ništa ne poduzima, na čelu s Grčićem.

Umjesto da Vlada prisili banke da u uvjetima krize prilagode uvjete kreditiranja kako bi građani riješili stambeno pitanje, a dug se osjetno smanjio, “ide se u rasprodaju da se bi još koji mjesec ostalo u udobnim foteljama”, tvrdi Matijašević.

[infopunkt 8113 3]

[infopunkt 8113 6]

Radi krilatice da je stabilnost banaka od životne važnosti za nacionalnu ekonomiju čitava je država postala njihovim taocem, optužuje predsjednik HURS-a.

Podsjetio je na stambene kredite s valutnom klauzulom i jednostrano promjenjive uvjete kreditiranja, zbog čega je HURS još 21. siječnja 2011. tražio ocjenu ustavnosti valutne klauzule, no do danas nije dobio odgovor.

Banke zbog izostanka reakcije HNB-a i dalje posluju na isti način, što se najbolje vidi u usporedbi kamatnih stopa koje nude za depozite i onih koje naplaćuju za odobrene kredite, u čemu je Hrvatska vodeća u Europi. U tim se okolnostima još najavljuje porez na štednju, što je žalosno, smatra Matijašević.

Stalna izmjena propisa i neučinkovito pravosuđe odbijaju investitore, upozorio je podsjetivši da je, primjerice, prvostupanjska osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u “slučaju Ina” donijeta još 20. studenoga 2012., a Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.

[infopunkt 8113 4]

Mađarska strana to koristi i nastavlja upravljati hrvatskom nacionalnom vrijednošću, radeći štetu Ini i njezinim zaposlenicima, kao i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, kaže Matijašević.

HURS se ni ove godine neće priključiti ostalim središnjicama u obilježavanju Praznika rada 1. svibnja, nego će na konkretnom primjeru ukazati zašto investicije zaobilaze Hrvatsku.

Praznik rada ćemo prosvjedno obilježiti u Poduzetničkoj zoni Čaporice kod Trilja u reciklažnoj tvrtki Oporaba d.o.o, kojoj banke onemogućavaju djelovanje, iako ima kompletnu infrastrukturu. Radi se o 300 radnih mjesta, sudbini radnika i njihovih obitelji, rekao je Matijašević.

[infopunkt 8113 2]

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.