Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje

Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje, poručio je danas ministar financija Slavko Linić u Hrvatskom saboru, najavivši da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini.

Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje, poručio je danas ministar financija Slavko Linić u Hrvatskom saboru, najavivši da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini.

Linić je, na pitanje SDP-ove zastupnice Vesne Fabijančić Križanić vjeruje li da će se tvrtke više odlučivati na predstečajnu nagodbu, istaknuo kako je nelikvidnost najveći problem hrvatskog gospodarstva koji je doveo do toga da su vlastiti kapitali u tvrtkama pali ispod 15 posto, a ostalo su dugovi ili redovna zaduženja kod banaka. Istaknuo je da Vlada zadnjih godinu dana pokušava riješiti taj problem, da je u tom smislu i izradila Zakon o financijskom poslovanju u predstečajnoj nagodbi, koji, unatoč tomu što je do kraja 2012. zahtjev za tom nagodbom uputilo samo 1400 tvrtki, ipak daje rezultate, pa je sada brojka nešto manja od 3000.

Veseli, dodao je, što je u tih 3000 tvrtki i preko 340 velikih sustava koji bilježe oko 27 milijardi kuna obveza prema državi i bankama, a gdje je zaposleno oko 23 tisuće ljudi. Linić je istaknuo kako su u tijeku pregovori između tih velikih tvrtki i bankarskog sustava te da su negdje i pred završetkom, primijerice u slučaju Dalekovoda, Varteksa, Spačve, itd. Očekivanu brojku od 20 tisuća tvrtki koje bi ušle u predstečajnu nagodbu srušio je, ocijenio je, strah pojedinaca koji su “uvjereni po starom običaju da vjerojatno nećemo inzistirati na plaćanju od 60 dana, ali je evidentno da ćemo i to inzistirati”.

“Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio tih trgovačkih društava koja nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi”, poručio je Linić. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako je petrinjski Dom za psihički bolesne odrasle osobe njezino ministarstvo nedavno zatvorilo jer ta ustanova uopće ne postoji u sustavu socijalne skrbi, budući da se o 89 psihički bolesnih ljudi tamo brine 23-oje djelatnika zdravstvenog sustava, a ne socijalne skrbi.

“Hrana se dostavlja iz bolnice i to je ustvari jedna ustanova koja u principu ne postoji u sustavu socijalne skrbi, a riječ je o korisnicima koji trebaju biti ne dio bolničkog sustava nego dio sustava socijalne skrbi”, poručila je Opačić. Najavila je da će njezino ministarstvo svih 89 korisnika izmjestiti u četiri druga doma u Hrvatskoj kao jedno privremeno rješenje, te da zaposlenici doma neće ostati bez posla jer su oni ionako zaposlenici bolnice, a ne doma.

Napisao

Pročitajte još:

Nekretnine

Trgovački lanac Spar kupio 47.250 m2 građevinskog zemljišta.

Novosti

Anti viralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene.

EU fondovi

Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva...

Novosti

Dalekovod nastavlja s izvrsnim rezultatima na norveškom tržištu. Sukladno najavama, potpisan je ugovor s jednim od vodećih distributera električne energije, tvrtkom BKK NET AS....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.