Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Predstavljena četiri vodiča za male i srednje poduzetnike

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je danas nova četiri tematska mini vodiča za male i srednje poduzetnike – Porez na dodanu vrijednost nakon pristupanja EU, Javna nabava, Sustavi upravljanja energijom i Upravljanje sustavom kvalitete i rizicima.

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je danas nova četiri tematska mini vodiča za male i srednje poduzetnike - Porez na dodanu vrijednost nakon pristupanja EU, Javna nabava, Sustavi upravljanja energijom i Upravljanje sustavom kvalitete i rizicima.

Vodiči su predstavljeni u sklopu Nacionalne konferencije projekta Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice BIZimpact II, a voditelj tima tog projekta Ricardo Pinto podsjetio je da je BIZimpact II dio Operativnog programa Regionalna konkurentnost za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Projekt je vrijedan 1,4 milijuna eura, od čega 85 posto financira Europska Unija, dok je 15 posto nacionalna komponenta, a provedba projekta traje od ožujka 2013. do ožujka 2015. godine.

Cilj je projekta, kako je rekao Pinto, unaprijediti poslovnu klimu u Hrvatskoj, razvojem podsustava za ekonomsku procjenu učinka propisa te poboljšanje informiranja poslovne zajednice o zakonodavnim područjima koja su njima važna.

Danas predstavljeni vodiči donose najaktualnije informacije o temama na koje se odnose, popis najvažnijih propisa i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu, najčešća pitanja i odgovore te popis institucija i izvora na kojima poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, rekao je da se s ova četiri mini vodiča želi pomoći poduzetnicima i poslovnoj zajednici te ih educirati o novom zakonodavstvu, kako bi im se olakšalo poslovanje.

Među ostalim, Maras je podsjetio da je u tijeku izmjena zakona o PDV-u te je ponovio da će on i dalje inzistirati na tome da se malim poduzetnicima, s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna, omogući plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, a ne po izdanom računu, kao je to sada.

To ne bi, kazao je Maras, bilo preveliko opterećenje za likvidnost proračuna jer se ne radi o tome da se nekom oprosti PDV, već bi se porez naplatio kada poduzetnik naplati svoj račun.

Radi se o tome da se pomogne malim tvrtkama, koje nekada u nelikvidnosti ne mogu izdržati presiju PDV-a, istaknuo je Maras dodavši kako očekuje da će o tom njegovom prijedlogu postići dogovor s ministrom financija.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Selidbom na novu lokaciju Poliklinika Aviva, koja godišnje pruža usluge za preko 60.000 pacijenata, postaje najveća i najmodernija te tehnički najopremljenija privatna poliklinika na...

Edukacija

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga japanske zaklade za razvoj društva – The Nippon Foundation...

Poduzeća

Najsnažniji hrvatski brand - Zvijezda majoneza - neizostavan je dodatak brojnim jelima, a otkad se počela industrijski proizvoditi 1959. godine u tadašnjoj Tvornici ulja...

Industrija

Prema Strategiji EU za tekstil i odjeću u idućih deset godina tvrtke će morati uložiti resurse u primjenu novih tehnologija s naglaskom na digitalizaciju,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.