Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Predstavljena nova novčanica od 10 eura

Novčanice eura ostat će papirnate, priopćila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB), predstavivši ujedno novu novčanicu od 10 eura.

Novčanice eura ostat će papirnate, priopćila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB), predstavivši ujedno novu novčanicu od 10 eura.

Plastične novčanice prva je uvela Australija 1988. i sada se koriste u više od 20 zemalja. Velika Britanija planira prijeći na plastične novčanice 2016. i time će postati najveće gospodarstvo koje ih koristi. No, ECB će i dalje nastaviti izrađivati novčanice eura od papira na bazi pamuka.

“Pratili smo s velikim zanimanjem što radi Bank of England i druge središnje banke u svijetu, te proučavali njihova iskustva”, kazao je član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja nove novčanice od 10 eura.

“Rezultat je našeg istraživanja da ćemo nastaviti s … trenutnom serijom “, rekao je.

Po njegovim riječima, ECB smatra da je to najisplativija opcija, koja uravnotežuje sigurnost i troškove. Mersch je ipak odbio dati procjenu ušteda. Nove novčanice imat će zaštitni premaz koji će produžiti njihov vijek trajanja.

Britanska središnja banka procjenjuje se da će uvođenjem plastičnih novčanica Britanija u 10 godina uštediti 100 milijuna funti (164,85 milijuna dolara).

ECB je također objavio da je broj krivotvorenih novčanica eura povučenih iz opticaja porastao u drugoj polovici prošle godine za 11,4 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci, na 353.000. To je najveći broj povučenih novčanice od kraja 2010., ali i mali postotni udio u ukupnom opticaju od 15 milijardi novčanica.

Nova novčanica od 10 eura trebala bi smanjiti njihovo krivotvorenje, objavio je ECB. Najviše se pak krivotvore novčanice od 20 i 50 eura, koje čine tri četvrtine ‘lažnjaka’.

Mersch je također stao u obranu novčanice od 500 eura, jedne od najvrednijih pojedinačnih novčanica u svijetu, odbacivši sugestije da njezino postojanje može potaknuti obujam crnog tržišta.

“Očito je da … kriminalci vole velike njemačke automobile. To nije razlog da se zabrani njihova proizvodnja”, zaključio je.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.