Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Predstavljeni prioriteti i planovi u gospodarenju vodom do 2020. [VIDEO]

Upravljanje vodama i EU fondovi – naziv je teme o kojoj se danas raspravljalo u sklopu informativno-edukativnog događaja «Tjedan EU fondova». Tema vodnog gospodarstva organizirana je u suradnji s Kraljevinom Nizozemskom.

Upravljanje vodama i EU fondovi – naziv je teme o kojoj se danas raspravljalo u sklopu informativno-edukativnog događaja «Tjedan EU fondova». Tema vodnog gospodarstva organizirana je u suradnji s Kraljevinom Nizozemskom.

Pozdravnim govorima okupljenima su se obratili dr.sc. Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU koji je govorio o programiranju EU fondova za razdoblje do 2020. godine i Dražen Kurečić pomoćnik ministra poljoprivrede koji je iznio ciljeve Hrvatske u području upravljanja vodnim gospodarstvom. Simon Smits, zamjenik ministra Kraljevine Nizozemske za vanjsku trgovinu predstavio je iskustva Nizozemske u području upravljanja vodama a Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda predstavio je stanje i planove ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu u Hvatskoj u kontekstu EU fondova.

[infopunkt 7779 2]

Plišić je tijekom svog izlaganja istaknuo nezaobilaznu ulogu Hrvatskih voda u budućim nastojanjima u vodnom gospodarstvu jer uz činjenicu da gotovo 140 godina gospodare domaćim vodnim resursima, ulaskom u Europsku Uniju ova je institucija dobila i ulogu implementacijske agencije, akreditirane od strane EU za sve projekte u sektoru voda prema Operativnom programu zaštite okoliša. Do 2020. Hrvatske vode će u ime Europske komisije odobravati projekte u vodnom gospodarstvu sufinancirane od strane EU a koja će provoditi komunalna poduzeća.

[infopunkt 7779 5]

Već sada ova agencija 80% svojih aktivnosti ostvaruje u suradnji s EU na nizu projekata. O uspješnosti te suradnje dovoljno govori podatak kako je iskorištenost alociranih sredstava za IPA program u razdoblju 2007. – 2011. iznosila 100%. Europska ali i druga inozemna sredstva zasigurno će pomoći ostvarenju strateških ciljeva Hrvatske:

– do 2021. sva naselja s više od 50 stanovnika trebaju imati zdravstveno ispravnu vodu za piće (trenutno je 82% stanovništva opskrbljeno pitkom vodom iz javne vodoopskrbe)

– do 2023. sva naselja sa više od 2.000 ekvivalent stanovnika trebaju biti priključena na sustav javne odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda (to je 80% stanovništva a danas je priključeno 44% stanovništva)

– povećati zaštićeni prostor HR od poplava sa sadašnjih 75% na 87% do 2023. a do 2038. cijeli prostor RH treba biti zaštićen od poplava.

Kurečić je u svojoj prezentaciji istaknuo i kako svi prioriteti ulaganja, mjere i aktivnosti koji se pod njima provode trebaju pridonijeti ostvarenju glavnih razvojnih ciljeva: gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti te očuvanja prirodnih resursa.

[infopunkt 7779 3]

Tjedan EU fondova je informativno-edukativni događaj kojeg zajednički organiziraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, institucije uključene u sustav upravljanja i korištenja sredstava strukturnih instrumenata, HGK te veleposlanstva zemalja članica EU s ciljem razmjene iskustava.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Klimatske promjene usko su povezane s nedostatkom vode - čak 38% ljudi kaže da su „izrazito” pogođeni klimatskim promjenama, dok je značajnih 75% barem...

Novosti

Tako fond InterCapital Commodity Strategy pruža potencijalnu zaštitu od inflacije zbog visoke koreliranosti s indeksom potrošačkih cijena.

Financije

Rizično ulaganje može vam donijeti veliku zaradu, ali i značajne financijske gubitke. Zato je uvijek važno znati u što se upuštate i dobro procijeniti...

Poduzeća

Adria Dental Group je utvrdila poziciju najveće dentalne grupacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.