Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Pregled 8 najvažnijih izvora obnovljive energije koji se koriste u industriji danas

Obnovljivi izvori energije, kao što sama riječ obnovljiv znači, jest energija čiji su izvor, prirodni resursi koji su po svojim značajkama obnovljivi, te koji korištenjem ne ostavljaju nepovoljan trag u okolini. Obnovljivi izvori energije nalaze se u tradicionalnim, najčešće korištenim oblicima energije kao što su voda i biomasa, te u modernijim izvorima kao što su sunce, vjetar, plime i oseke, valovi, geotermalna toplina itd…

Obnovljivi izvori energije, kao što sama riječ obnovljiv znači, jest energija čiji su izvor, prirodni resursi koji su po svojim značajkama obnovljivi, te koji korištenjem ne ostavljaju nepovoljan trag u okolini. Obnovljivi izvori energije nalaze se u tradicionalnim, najčešće korištenim oblicima energije kao što su voda i biomasa, te u modernijim izvorima kao što su sunce, vjetar, plime i oseke, valovi, geotermalna toplina itd…

Primarni cilj u korištenju obnovljivih izvora energije je, osim očuvanja okoliša, povećavanje energetske održivosti sustava kao i stvaranje energetske neovisnosti. Uporaba obnovljivih izvora energije ima ključnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) koji se ispušta u atmosferu, te se do 2020. godine u Europskoj Uniji planira 20% udio obnovljivih izvora energije u ukupno potrošenoj energiji (2005. godine udio je bio 8,5%). U 2009. godini, iz obnovljivih izvora energije dobivena je jedna četvrtina ukupne svjetske energije, te 18% ukupne električne energije.

Neposredne klimatske promjene uz rast cijena energenata, nadolazeća energetska kriza, poticajno zakonodavstvo, komercijalizacija, te brojni uspješni primjeri kako velikih tako i mikro postrojenja za proizvodnju čiste energije, imaju za posljedicu eksponencijalni rast u području uporabe obnovljivih izvora energije.

Sadašnji tržišni i industrijski trendovi uključuju slijedeće izvore energije:

Energija vjetra – trend je usmjeren ka razvoju off-shore vjetroelektrana, zatim manjih vjetroagregata spojenih na elektro-energetski sustav, te na smješataj vjetroelektrana na najrazličitijim lokacijama diljem svijeta. Razvoj novih sustava je i dalje usmjeren ka povećanju snage vjetroagregata kao i ka primjeni novih tehnologija.

Energija biomase – Elektrane na biomasu prisutne su u preko 50 zemalja svijeta, te su u sve većem udjelu prisutne u proizvodnji električne energije. Nekoliko europskih zemalja povećavaju udio energije iz biomase, Austrija (7%), Finska (20%), te Njemačka (5%). Mnoge zemlje bilježe rekordan porast uporabe biomase, najistaknutiji primjer je Švedska kod koje je zabilježen veći udio biomase u ukupnoj energiji nego nafte. Procjenjuje da je do 2009. godine ukupna instalirana električna snaga proizvedena iz biomase 54GW.

Solarna fotonaponska (FN) energija – Sustavi spojeni na električnu mrežu. Zemlja od Sunca u jednoj minuti dobiva energije ekvivalentno ukupnoj godišnjoj svjetskoj potrebi za energijom. Nova generacija tankoslojnih ćelija kroz smanjenje troškova proizvodnje čini solarnu energiju konkurentnijom te povećava pouzdanost i proizvodnju energije. Prateći pad cijena, FN sustavi uzimaju značajan zamah u razvojnim projektima.

Geotermalna energija – Pouzdana, održiva i ekološki prihvatljiva tehnologija, prisutna je u 24 zemlje diljem svijeta. Od 2005. do 2010. doživljava rast u proizvodnji električne energije od 20%, dok se do kraja 2015. godine predviđa rast ukupne instalirane snage od 72%.

Koncentrirajuće solarne elektrane (CSP – Concentrating solar thermal power) – Nakon početnog zastoja u razvoju dva desetljeća ranije, značajan novi izvor energije u periodu od 2006 do 2010. Do početka 2010., instalirana snaga iznosi 0,7 GW, uglavnom na jugozapadu SAD-a i Španjolskoj. U mnogim zemljama u tijeku je planiranje i izgradnja.

Solarno grijanje – Kina i dalje dominira na svjetskom tržištu solarnih kolektora za toplu vodu s oko 70% postojećih svjetskih kapaciteta. Europa je na dalekom drugom mjestu s 12%. Gotovo svi sustavi u Kini su samo za grijanje vode. U Europi prevladava trend ka većim kombiniranim sustavima, koji pružaju grijanje vode i prostora, takvi sustavi danas čine polovicu godišnjeg tržišta.

Geotermalno i grijanje biomasom – Tržište biomase za grijanje konstantno se širi, osobito u Europi. Trendovi obuhvaćaju porast uporabe peleta biomase za grijanje, te uporabe biomase u različitim razmjerima kogeneracijskih postrojenja (CHP postrojenja). Od postrojenja dimezioniranih za samostalne objekte do postrojenja za čitave gradske četvrti. U porastu je također iskorištavanje geotermalne topline za potrebe grijanja. Globalno, postoji oko 500 GWth toplinske energije iz biomase (270 GWth), solarne energije (170 GWth) i geotermalnih izvora (60 GWth).

Biogoriva – bioetanol iz kukuruza, šećerne trske, te biodizel čine primarno tržište biogoriva. Proizvodnja i eksploatacija bioplina jedna je od najmanje razvijenih, ali i najdinamičnijih područja među obnovljivim izvorima energije. Kukuruz se koristi za više od 50% svjetske proizvodnje etanola, dok je šećerna trska zastupljena sa malo više od 33%. SAD i Brazil odgovorne se za gotovo 90% svjetske proizvodnje etanola. Industrija biogoriva druge generacije uključuju proizvodnju vodika, biodimetileter, biometanol, HTU dizel itd.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.