Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Pregled tržišta kriptovaluta: Jesu li cijene stabilne?

Iznos i trend kretanja razlikuje se od jedne do druge kriptovalute

kriptovalute

Sve veći broj ljudi kupuje kriptovalute. Bilo da se radi o stručnjacima koji kriptovalute shvaćaju poslovno, ili o amaterima koji tek ulaze u svijet digitalnih financija. Činjenica je da su one postale izrazito popularne te ih se na nekim mjestima može čak koristiti kao platnu metodu.

Ideja iza kriptovaluta utemeljena je na transparentnosti i inkluzivnosti – one ne pripadaju nijednoj državi, pojedincu ili banki te su svi procesi vezani uz njih javni, a informacije dostupne svima. Zahvaljujući tome, kriptovalute uistinu su internacionalne i povezuju zemlje među kojima je dosad bila financijska barijera u obliku valute.

Zbog ovih i drugih pozitivnih karakteristika, mnogi se promptno odlučuju na kupnju kripto valuta, no važno je proučiti kako se kreću kripto cijene te u kojem je stanju tržište prije nego poduzmete prvi korak.

Stabilnost cijena kriptovaluta

Iznos i trend kretanja razlikuje se od jedne do druge kriptovalute. Međutim, gledajući prosjek većine može se reći da im vrijednost općenito lagano raste. Kod većine kripto valuta radi se o malom postotku rasta pa je generalno mišljenje da su cijene u 2023. relativno stabilne, tj. stagniraju, pogotovo kad je riječ o BitCoinu.

Stručnjaci ovu pojavu interpretiraju kao zatišje pred buru – smatraju da period izražene stabilnosti nagoviješta skore nagle promjene. Ovo je temeljeno na prošlosti jer je zabilježen niz situacija u kojima je stabilnost prethodila velikoj volatilnosti.

Promatrajući dosadašnje cijene kripto valuta, 2023. je zabilježila relativno niske iznose za brojne kriptovalute s obzirom na postojeće maksimume. Za one koji ne znaju – cijene kripto valuta izrazito su visoke za prosječnog čovjeka, stoga se mnogi odlučuju na kupnju dijelova. Na taj način možete koristiti kriptovalute neovisno o svom financijskom statusu, a cijela ideja je slična kupovini dionica.

Kakav je trend rasta tržišta?

U 2023. godini zabilježena je veličina tržišta od 32.9 milijardi $, no smatra se da će ono nastaviti rasti u periodu do 2030. godine. Najveći prihod osigurava BitCoin kao prva i najpoznatija kripto valuta, no mnoge druge stječu popularnost. Rast tržišta zagarantiran je i otkrićima na području umjetne inteligencije – smatra se da će ona igrati veliku ulogu u svijetu kripto valuta u narednim godinama. To nije ni čudo, s obzirom na činjenicu da se radi o digitalnim valutama koje se oslanjaju na tehnologiju.

Najveći prihodi odnose se na SAD, no sve veći broj zemalja prepoznaje važnost kripto valuta i priliku za napredak pa one tako postaju popularnije i u Iranu. Osim sve većeg broja zemalja koje uvode kriptovalute, velik broj tvrtki počinje koristiti kriptovalute kao platnu metodu te su na brojna nova mjesta uvedeni bankomati.

Sve u svemu, kriptovalute od svojih početaka pokazuju velik potencijal, a u modernom tehnološkom svijetu njihov uspjeh je zagarantiran. Pitanje je samo koje će biti pri vrhu te koliko će brzo zemlje svijeta implementirati ovaj tip valute u svakodnevni život. S razvojem umjetne inteligencije digitalizacija se dodatno ubrzava, a svijet koji je sve više digitalan ne mogu podržati standardne valute.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.