Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Prehrambena industrija ostvarila izvoz od 3,3 milijarde kuna

To predstavlja povećanje za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavila je Financijska agencija.

To predstavlja povećanje za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavila je Financijska agencija.

Poduzetnici hrvatske prehrambene industrije u devet su mjeseci 2011. ostvarili izvoz od 3,3 milijarde kuna, što je povećanje za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavila je Financijska agencija.

Po podacima Fine, poduzetnici iz prehrambene industrije u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci ostvarili su bruto dobit od 750 milijuna kuna, što je 20,9 posto manje nego u istom razdoblju 2010.

Kod 1.399 poduzetnika prehrambene industrije bilo je zaposleno 43.867 djelatnika koji su ostvarili ukupan prihod od 23,1 milijardu kuna, ukupne rashode od 22,4 milijarde kuna, dok je za investicije izdvojeno 965 milijuna kuna.

Prehrambena je industrija (Podravka, Kraš, Dukat, Ledo, Cedevita, Zvijezda, Vindija, šećerane u Županji i Virovitici te drugi proizvođači) u devet mjeseci 2011. povećala svoju nazočnost na stranim tržištima i ostvarila izvoz od 3,3 milijarde kuna, odnosno povećala izvoz za 12,4 posto.

U prehrambenoj industriji svega 186 poduzetnika, odnosno 13 posto od ukupno 1.399 poduzetnika u toj branši, prodaje svoje proizvode na stranim tržištima.

Dominantna je uloga velikih poduzetnika u ukupnom izvozu te je 10 najvećih izvoznika izvezlo robe u vrijednosti od 1,9 milijardu kuna, što je 58 posto ukupnog izvoza.

U devet mjeseci 2011., u odnosu na isto razdoblje 2010. poduzetnici prehrambene industrije smanjili su broj zaposlenih za 0,2 posto, bruto dobit za 20,9 posto, dok su ukupne prihode povećali za 8,1 posto, ukupne rashode za 9,5 posto i investicije u dugotrajnu imovinu za 27,6 posto.

Zbog relativno većeg povećanja rashoda od povećanja prihoda smanjena je efikasnost poslovanja, na 100 uloženih kuna ostvareno je 103,35 kuna prihoda, u odnosu na 104,64 kune iz devet mjeseci 2010.

Smanjena efikasnost poslovanja, odnosno smanjena ekonomičnost, razlog je smanjene bruto dobiti, navode iz Fine.

Zaposleni u prehrambenoj industriji za svoj su rad imali obračunate prosječne neto plaće od 4.345 kuna, koje su nominalno povećane prema devet mjeseci 2010. za 1 posto, ali su i dalje za 328 kuna, odnosno 7 posto niže od prosječnih plaća zaposlenih kod svih poduzetnika u Hrvatskoj.

HINA

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Poduzeća

Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.