Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Prekinut šestodnevni pozitivni niz rasta cijena dionica na Wall Streetu

Japansko gospodarstvo ojačalo je u drugom tromjesečju svega 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni.

Japansko gospodarstvo ojačalo je u drugom tromjesečju svega 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni.

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene većine dionica oslabile, prekinuvši 6-dnevni pozitivni niz pod pritiskom razočaravajućeg podatka o rastu japanskog gospodarstva, koji je podsjetio investitore na tvrdokorne probleme u globalnom gospodarstvu.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,29 posto, na 13.169 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 0,05 posto, na 3.022 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks oslabio je 0,13 posto, na 1.404 boda. U proteklih šest dana taj je indeks porastao tri posto, ostvarivši najdulje razdoblje rasta od prosinca 2010. godine.

Japansko gospodarstvo ojačalo je u drugom tromjesečju svega 1,4 posto na godišnjoj razini, znatno usporivši aktivnosti u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je rast iznosio 5,5 posto. Usporavanje je uglavnom posljedica dužničke krize u eurozoni, koja je negativno utjecala na japanski izvoz.

Cijene dionica rasle su proteklih dana u očekivanju da će središnje banke uskoro donijeti nove mjere za podupiranje gospodarskog oporavak. Međutim, većina poteza vjerojatno se neće zbiti prije rujna, kada zasjedanju Fed i Europska središnja banka, a do tada na tržištu će prevladavati neizvjesnost.

„Uz izostanak važnijih makroekonomskih objava ovoga tjedna, na tržištu se pomalo tope dobitci. Bez obzira je li snaga tržišta stvorena umjetno ili ne, veliki je rizik da ono sada polako počne slabiti“, upozorava Randy Frederick, direktor u investicijskom društvu Active Trading&Derivates pri Charles Schwabu.

Međutim, kako dodaje, s obzirom na spremnost Feda, ECB-a i kineske središnje banke da podrže gospodarski oporavak, rizik od pada tržišta također je u ovome trenutku znatno smanjen.

Obujam trgovanja na američkim tržištima i dalje je slab. Svega je 4,4 milijardi dionica promijenio je vlasnika, što je znatno ispod prošlogodišnjih prosječnih dnevnih 7,84 milijardi.

I na europskim burzama jučer su indeksi blago oslabili, pod pritiskom loših vijesti iz japanskog gospodarstva.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je tako 0,26 posto, na 5.831 bod, frankfurtski DAX 0,5 posto na 6.909 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 3.426 boda.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.