Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Premijerka vjeruje u izvoznike, HBOR im odobrio još više kredita

“Izvoznici su temelj oporavka gospodarstva i mislim da su kadri suočiti se sa svim izazovima, a u tome će imati potporu Vlade”, rekla je premijerka Jadranka Kosor otvarajući 8. međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U optimističnim izjavama pridružio joj se i predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev.

"Izvoznici su temelj oporavka gospodarstva i mislim da su kadri suočiti se sa svim izazovima, a u tome će imati potporu Vlade", rekla je premijerka Jadranka Kosor otvarajući 8. međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvoj. U optimističnim izjavama pridružio joj se i predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Hrvatske banke za obnovu i razvoj u prvih osam mjeseci ove godine odobrila je 445 kredita izvoznicima u iznosu od 3,36 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je o povećanju od 23 posto. Istodobno, za 14 posto poraslo je i osiguranje izvoznog prometa, za što je odobreno 1,4 milijarde kuna.

Priča o jedrima

– Kada zapuše vjetar, neki se sakriju u zavjetrinu, a drugi dignu jedra da iskoriste taj vjetar. Nadam se da ćemo i na ovoj, osmoj po redu konferenciji HBOR-a o poticanju izvoza doći do kvalitetnih preporuka i savjeta poduzetnicima kako povećati izvoz i povećati dobit – izjavio je Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a.

– Rekla sam sada gospodinu Kovačevu, i te kako ćemo zapamtiti ovo o jedrima, i kao ideju i poruku. Predlažem, razapnimo jedra i krenimo na otvoreno more – nadovezala se slikovito premijerka.

Naglasila je da su izvoznici temelj oporavka hrvatskoga gospodarstva, sposobni suočiti se sa svim izazovima, te da će u svom proboju na strana tržišta imati potporu Vlade.

Izvoznici prvi na udaru

– Kako se gospodarstva u rastu šire i traže izlaze na nova tržišta, tako sva gospodarstva na krizu instinktivno reagiraju zatvarajući se u sebe kako bi se zaštitila. Zbog toga su prve i najveće žrtve globalne krize bili upravo izvoznici. Tu sudbinu nisu mogli izbjeći ni hrvatski poslovni ljudi i tvrtke orijentirane na strana tržišta – objasnila je loše rezultate hrvatskih kompanija na stranim tržištima Kosor.

– Što se tradicionalno jakih izvoznih tržišta tiče, najveće smanjenje izvoza zabilježeno je u BiH te Italiju. Pad izvoza reflektirao se na BDP-u, koji je zabilježio osjetan pad. U prvih šest mjeseci hrvatske kompanije ostvarile su više od 37 milijardi kuna prihoda od izvoza. Što je zbog utjecaja krize odnosno smanjenja potražnje za oko 11 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine – izjavila je premijerka.

Kosor je rekla da mjere koje je Vlada poduzela nisu bile popularne, no bile su neizbježne i nužne kako bi se stabilizirala makroekonomska stabilnost i sigurnost. Zahvalila je i svim članovima Vlade što je podupiru i što su jedinstven tim.

[infopunkt 1024 6]

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Tim Kabel, hrvatska tvrtka koja je u 28 godina postala najveći distributer kabela u ovom dijelu Europe, ove će godine ostvariti rekordan promet.

Ekonomija

Održana završna konferencija Green CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Energetika

Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a svaka od tri nove male solarne elektrane, jedna u Lepoglavi te dvije u...

Energetika

Hrvatska gospodarska komora ove godine priprema bitno opsežniji i kvalitetniji program koji će obilježiti predavanja nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.