Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Premijerkin izbor ministra gospodarstva podijelio javnost

– Odlučila sam predložiti hrvatskom Saboru da gospodin Đuro Popijač bude ministar gospodarstva. Šuker i Milinović biti će potpredsjednici Vlade. Odlučila sam imenovati Savjet predsjednika vlade u kojem će biti Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević – izjasnila se premijerka Jadranka Kosor o imenima kojima javnost žonglira puna dva tjedna, nakon ostavke Damira Polančeca.

- Odlučila sam predložiti hrvatskom Saboru da gospodin Đuro Popijač bude ministar gospodarstva. Šuker i Milinović biti će potpredsjednici Vlade. Odlučila sam imenovati Savjet predsjednika vlade u kojem će biti Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević - izjasnila se premijerka Jadranka Kosor o imenima kojima javnost žonglira puna dva tjedna, nakon ostavke Damira Polančeca.

Novi tim premijerke trebao bi biti sposoban voditi Hrvatsku kroz buduće, turbulentno razdoblje za koje i sama Kosor kaže da će biti teško i zahtjevno.

Popijač izazvao žestoke reakcije sindikata

Popijač, HDZ-ov izbor za ministra gospodarstva nije prošao bez protivljenja dijela javnosti. Sindikati su nezadovoljni jer glavno ministarstvo vodi čovjek „s druge strane zida” iz udruge poslodavaca. Smatraju da će ovime socijalni dijalog biti dodatno narušen, te ionako loše stanje radnika dodatno pogoršano.

– Popijač preuzima Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva, a mi tražimo s obzirom na naša iskustva i s obzirom da je Popijač godinama predstavljao interese poslodavaca da se resor rada izuzme iz tog Ministarstva”, rekao je za Index čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

HUP podržava izbor – nadaju se promjenama

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca Popijačev izbor pozdravljaju, nadajući se promjenama gospodarske klime u državi.

– Angažman direktora HUP-a nema nikakav politički, odnosno stranački predznak. Ako se može govoriti o politici onda je samo jedna politika u ovom činu razvidna – hrvatski poslodavci žele promjene – sadržajne, učinkovite i vrlo brze. Za ovakve promjene neće biti dovoljne samo ruke većinske koalicije u Hrvatskom saboru. Trebat će nam i ruke sadašnje opozicije, ali i glave i iskustva hrvatskih ljudi svih političkih boja, ali i onih izvan politike, izvan političkih stranaka, – ističe se u priopćenju HUP-a.

“Dream Team” savjetnika za krizu

Savjetnici za gospodarstvo su „brendirani” stručnjaci više ili manje poznati javnosti. Dok Škegru ne treba posebno predstavljati, Lovrinčević i Švaljek su znanstveni kadrovi s Ekonomskog Instituta u Zagrebu. Lovrinčević je u medijima bio poznat kao „ministar iz sjene” u Sanaderovo vrijeme, dok je Švaljek, kao prva žena u Vladinu Ekonomskom vijeću, a istaknula se kao potpredsjednica vijeća.

[infopunkt 1190 4]

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Izvješća DESI 2022 temelje se uglavnom na podacima iz 2021. i prate napredak postignut u državama članicama EU-a u digitalnom svijetu

Poduzeća

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.  

Ekonomija

Iako europski e-kupci najviše naručuju proizvode iz kategorije hrana i piće, Hrvati ipak nisu među njima.

Financije

Euro nikad u povijesti nije bio na tako niskoj razini, a budućnost europske valute neizvjesna je zbog nadolazeće krize, visoke inflacije i geopolitičkih nestabilnosti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.