Preporuka: Metoda Bullet Journal

Kako se snalazite u svim obavezama koje imate, jesu li odrađene, i to na vrijeme? Planirate li svoje dane, tjedne, mjesece ili puštate da stvari idu same pa što bude? Postižete li ciljeve koji vas vesele i ispunjavaju? Imate li dovoljno energije za sve što želite? Jeste li zadovoljni sa životom koji živite?

Ili je situacija upravo suprotna? Život vam izmiče iz ruku, planovi se pretvore u pepeo neostvarenih snova, a energija curi u bezdan kao da je otvorena ne jedna, već nekoliko, slavina? Kada pogledate svoj život, je li to ono što uistinu želite?

Autor, sada već legendarne, metode Bullet Journal Ryder Carroll postavljao si je godinama ova i slična pitanja. U međuvremenu je isprobao sve poznate tehnike i metode samoorganizacije, no nijedna nije polučila uspjehom. Život mu je bio složeniji a ne jednostavniji. Tijekom nekoliko godina propalih pokušaja usavršio je svoj vlastiti sustav organiziranja te ga nazvao metoda Bullet Journal. Sam Bullet Journal je obična bilježnica koja koristi točke (bullets) kao putokaze za istraživanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i može ga se nabaviti u bilo kojoj knjižari ili papirnici. No, dovoljna će biti bilo koja prazna bilježnica koju ćete sami organizirati na svoj način uz pomoć „Metode Bullet Journal“.

Autorov cilj u ovoj knjizi jest omogućiti ljudima da s lakoćom prebrode sve što im život donosi koristeći samo bilježnicu i olovku. Dakle, radi se o potpuno analognoj metodi za koju ne trebate skidati milijun aplikacija te se gubiti u digitalnom bespuću.

Riječima autora metode: „Godinama sam isprobavao bezbroj sustava za organizaciju, i digitalnih i analognih, ali nijedan nije odgovarao mom umu. Iz čiste nužde, razvio sam metodu zvanu Bullet Journal koja mi je pomogla da postanem sustavno usredotočen i učinkovit. Kada sam počeo dijeliti svoj sustav s prijateljima suočenima sa sličnim izazovima, postao je viralan. Samo nekoliko godina poslije, na moje veliko iznenađenje, metoda Bullet Journal postala je svjetski pokret.”

Metoda Bullet Journal daleko je više od organiziranja vaših bilježaka i popisa obveza. Riječ je o onome što zovem „odlučno življenje“: iskorjenjivanju smetnji te usmjeravanju vremena i energije na pothvate koji su zaista značajni, za vaš posao i za osobni život. Riječ je o provođenju vremena s onime do čega vam je stalo dok radite na manje stvari. U ovoj knjizi pokazat ću vam kako…“ (Koncept, 129,00 kn)

Podijeli

Odgovori

Top