Prijateljstvo i posao – mogu li zajedno?

Prijateljski odnos je za razliku od poslovnog neobvezan te je ulaskom u poduzetničke vode važno definirati sve segmente koji podrazumijevaju uspješno poslovanje, poput financija, određivanja poslova i sl., zato je važno – kaže psihologinja – prvo jasno definirati svrhu i ciljeve posla koji se pokreće te što prijatelji očekuju jedni od drugih u tom zajedničnom pothvatu.

 

Prijateljski odnos je u pravilu neobavezan, za razliku od obiteljskih ili poslovnih odnosa, pa su i međusobna očekivanja manja, te u skladu s time lakše opraštamo međusobne nesavršnosti.

Kako podijeliti uloge?

Najbolje je odrediti uloge sukladno onima kojima prijatelji spontano naginju. Primjerice, netko voli postavljati i organizirati posao, netko osmišljavati proizvode i usluge, netko ih realizirati, netko prodavati i sl. Najvažnije je pritom odrediti kako će se prenositi informacije, rješavati problemi i donositi odluke, jer je to važno kako bi posao tekao glatko.

Može li novac ugroziti odnos?

Novac je važan aspekt poslovanja i odnos prema njemu treba definirati u sklopu dogovora o temeljnim načelima zajedničkog rada, prije početka pravog poslovanja. Tada ne bi trebalo biti pogrešnih očekivanja, a ako se i pojave, dokument u kojem se nalaze te temeljne postavke poslovanja bi ih trebao uspješno riješiti.

Kako da se poslovno vrijeme ne pretvori u prijateljske razgovore?

To se lako može riješiti planiranjem vremena za prijateljska druženja te dogovorom da se u radno vrijeme svi posvećuju svojim obvezama, jer im je to u zajedničkom interesu oko kojeg su se složili. Kada se završe sve unaprijed isplanirane obveze, neka se odvoji vrijeme i za ugodno druženje.

Izvor: Lisa

Podijeli

Odgovori

Top