Primici od inicijalnih javnih ponuda u Europi u prvoj polovici 2018. u porastu su u odnosu na isto razdoblje 2017. godine

Europsko tržište IPO-a završilo je prvu polovicu 2018. godine s ukupnim primicima u iznosu od 21,8 milijardi eura prikupljenih u 168 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja porast prikupljenih sredstava od 5 % te porast broja inicijalnih javnih ponuda od 4 % u usporedbi s prvom polovicom 2017., kada je kroz 161 inicijalnu javnu ponudu prikupljeno 20,8 milijardi eura. Za porast aktivnosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine najvećim je dijelom zaslužno snažno prvo tromjesečje 2018. godine kada su mega IPO-ovi društava Siemens Healthineers i DWS Grupe iz Deutsche Bank na Njemačkoj burzi podigli vrijednost europskih inicijalnih javnih ponuda.

Aktivnosti vezane uz inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2018. bile su nešto manje diljem Europe, ostvarivši u tom razdoblju ukupno 9,3 milijardi eura primitaka od 99 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja pad prikupljenih sredstava od 43% te pad broja inicijalnih javnih ponuda od 7 % u odnosu na drugo tromjesečje 2017., kada su kroz 106 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 16,2 milijarde eura.

U kontinentalnoj Europi, nordijska grupa burzi i dalje je aktivna i bilježi 24 inicijalne javne ponude s prikupljenih 1,8 milijardi u ovom tromjesečju. Najveću inicijalnu javnu ponudu u regiji provelo je finsko društvo za poslovanje nekretninama Kojamo. Najveću inicijalnu javnu ponudu tromjesečja provelo je društvo Ceva Logistics kojom je na švicarskoj burzi SIX prikupljena 1,1 milijarda eura, što predstavlja 12 % ukupne vrijednosti inicijalnih javnih ponuda u drugom tromjesečju i ujedno najveću inicijalnu javnu ponudu u ovom tromjesečju.

Londonska burza zauzima prvo mjesto među europskim burzama prema obujmu i vrijednosti u drugom tromjesečju 2018., s porastom primitaka od 25 % u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su u 25 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 2,5 milijarde funti u usporedbi s 2 milijarde funti od 24 inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2017.

Unatoč aktualnoj neizvjesnosti vezanoj uz pregovore oko Brexita, London je pokazao kako još uvijek može privući prekogranične inicijalne javne ponude, s obzirom na to da su dvije od pet najznačajnijih inicijalnih ponuda u drugom tromjesečju provedene u Londonu. Društvo Avast plc, sa sjedištem u Češkoj, prikupilo je 692 milijuna funti, dok je Vivo Energy, društvo koje posluje primarno u Africi, prikupilo 603 milijuna funti.

Sektor tehnologije dominirao je britanskim inicijalnim javnim ponudama i čini 40 % kapitala prikupljenog u drugom tromjesečju, uključujući treću najveću inicijalnu javnu ponudu tromjesečja, onu društva Avast plc te društava za računalne igre Codemasters Group s prikupljenih 185 milijuna funti i Team 17 s prikupljenih 108 milijuna funti na alternativnom investicijskom tržištu (AIM).

Mark Hughes, PwC-ov partner za usluge tržištima kapitala, izjavio je:

„Prva polovica godine završila je s porastom vrijednosti inicijalnih javnih ponuda od 5 % u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, najvećim dijelom zahvaljujući mega IPO-vima diljem Europe iz prvog tromjesečja.“

„Uz potencijalan trgovački rat između SAD-a i ostatka svijeta, kao i aktualne pregovore o Brexitu na prijelazu u drugu polovicu godine, na tržišta bi se mogla vratiti nestabilnost te uzburkati tržišta inicijalnih javnih ponuda diljem Europe. Unatoč mirnijem drugom tromjesečju i aktualnom gospodarskom i političkom okruženju, tržište je otvoreno, a poslovi se sklapaju.“

„Određivanje cijena vrlo će vjerojatno i dalje predstavljati izazov, a ulagači su sve izbirljiviji. Unatoč tome, očekujemo da će se obujam aktivnosti inicijalnih javnih ponuda povećati u drugoj polovici godine.“

Lucy Tarleton, PwC-ova direktorica za usluge tržištima kapitala, dodala je:

„U drugom tromjesečju, London je s Avastom zabilježio najveću inicijalnu javnu ponudu u sektoru tehnologije, prikupivši 692 milijuna funti. Inicijalna javna ponuda Avasta nije prošla bez prepreka budući da se, kako bi do transakcije uopće došlo, prvo morao postići kompromis oko cijene, što se često događalo tijekom tog tromjesečja.

„Ostale inicijalne javne ponude u britanskom sektoru tehnologije uključuju inicijalne javne ponude društava za računalne igre Codemasters Group i Team 17 na alternativnom investicijskom tržištu te društava za razvoj softvera, i-nexus i Maestrano, koja su zajedno s Avastom tijekom ovog tromjesečja prikupila više od 1 milijardu funti u navedenom sektoru, potvrđujući položaj Ujedinjenog Kraljevstva kao vodećeg centra za tehnološke tvrtke.

„Čini se da je alternativno investicijsko tržište donekle zaštićeno od globalne političke i gospodarske neizvjesnosti, a u njemu se kreiraju zdrave ponude za drugu polovicu 2018. Osim toga, obujam ponuda postepeno raste, a tvrtke koje izlaze na tržište i dalje ostvaruju dobre rezultate.“

Podijeli

Odgovori

Top