Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom

30.06.2016. je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana konferencija za medije tijekom koje su predstavljeni on-line alati u sklopu Internet stranice www.zaposliosi.hr, a koji predstavljaju one-stop-shop za informiranje poslodavaca o procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom i usmjereni su olakšavanju razvoja sustavnog zapošljavanja. On-line alati i Internet stranica su uspostavljeni kroz projekt ZaposliOsi, koji su provodili SELECTIO, Institut za razvoj tržišta rada, MojPosao.net, Lider media i HGK, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada je predstavio alate koji stoje na raspolaganju pri čemu je naglasio kako je važno da poslodavci uklone barijere koje imaju u svojim poslovnim procesima, ali i razmišljanjima, zbog kojih ne zapošljavaju osobe s invaliditetom. Pri tome također isključuju osobe s invaliditetom i kao potencijalne kupce, te je istaknuo primjer iz perspektive turizma. U Njemačkoj za turističke usluge osobe s invaliditetom i njihove obitelji imaju godišnje preko 1 milijarde eura na raspolaganju te je ključni argument za odlučivanje o destinaciji upravo prilagođenost i odnos prema osobama s invaliditetom turističke destinacije i pružatelja turističkih usluga. Stoga ZaposliOsi alati mogu poslodavcima pomoći i da prepoznaju oblike prilagodbe kako bi privukli i kupce s invaliditetom. ZaposliOsi alati, koji su besplatno dostupni na adresi www.zaposliosi.hr uključuju:

  • Samoprocjena poslodavaca – alat u kojem poslodavci odgovaraju na pitanja o trenutnom stanju u kompaniji temeljem čega dobivaju i vrlo konkretne smjernice vezane uz zapošljavanje i odnos prema osobama s invaliditetom;
  • Virtualna kompanija – kroz virtualno okruženje pokazuje što se na radnom mjestu može napraviti kako bi ono bilo prilagođeno za rad osoba s različitim vrstama invaliditeta, od parkirnih mjesta do rada u pojedinim odjelima i tipskih radnih mjesta (ured, skladište, proizvodni pogon, prodajni prostor, terenski rad i sl.). Tijekom izrade virtualne kompanije tijekom projekta je uspostavljena suradnja s Atlantic Grupom, koja je pokazala vlastitu inicijativu za sustavan pristup zapošljavanju osoba s invaliditetom;
  • Kalkulator potpora – izračunava konkretne mjere i iznose financijskih poticaja koji se mogu ostvariti temeljem prilagodbe radnog prostora, edukacije i zapošljavanja

Tanja Prekodravac, voditeljica projekta iz SELECTIO, istaknula je kako je uz razvoj navedenih alata u sklopu projekta provedena i ciljana kampanja prema poslodavcima o ZaposliOsi alatima, a kako bi poduzeća mogla donijeti kvalitetne poslovne odluke u ovom segmentu. Upravo u tom segmentu su ključnu ulogu imali i projektni partneri.

Manuela Tašler, zamjenica glavnog urednika poslovnog tjednika Lider, istaknula je kako je Lider tijekom projekta objavio 10 članaka i oglasa putem kojih su poslovnoj zajednici predstavljeni alati, ali i detaljniji aspekti odnosa prema osobama s invaliditetom, kao zaposlenicima, budućim zaposlenicima i kupcima. Važan dio promotivne kampanje je bilo i sudjelovanje projekta na poslovnim konferencijama kako bi temu zapošljavanja osoba s invaliditetom donijeli tamo gdje se poslodavci okupljaju.

Marin Marinović iz Hrvatske gospodarske komore je naglasio kako je kroz projekt HGK organizirao dva okrugla stola u Osijeku i Bjelovaru za poslodavce na temu ZaposliOsi alata te kroz svoju mrežu informirao poslodavce te kako će HGK i dalje nastaviti podupirati slične inicijative.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.