Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pročitajte što nam HNB predviđa za 2013. godinu

Gospodarska aktivnost u drugoj polovini 2012. stagnirala je na niskoj razini nakon snažnog pada krajem 2011. i početkom 2012. godine, ističu analitičari HNB-a u prosinačkom Biltenu.

Gospodarska aktivnost u drugoj polovini 2012. stagnirala je na niskoj razini nakon snažnog pada krajem 2011. i početkom 2012. godine, ističu analitičari HNB-a u prosinačkom Biltenu.

Gospodarska kretanja u 2013. bit će pod utjecajem postupnog poboljšavanja situacije u međunarodnom okružju. U 2013. se očekuje postupan oporavak pod utjecajem rasta investicija, prije svega javnog sektora, te izvoza, pa bi godišnji rast BDP-a mogao dosegnuti 0,3 posto, uz prevladavanje negativnih rizika. Tijekom 2013. očekuje se nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, poručuju iz Hrvatske narodne banke.

Nadalje, ističu kako je inflacija potrošačkih cijena bila u 2012. zamjetno viša zbog kratkoročnih činitelja (povećanja PDV-a, suše i administrativnih odluka vezanih uz poskupljenje energije), pa se za 2013. predviđa njezino usporavanje. Rizici ostvarenja inflacije simetrični su no snažnije raspršeni, prenosi lider.hr.

Manjak na tekućem računu nastavio se u 2012. smanjivati, stoga bi u cijeloj godini mogao iznositi 0,4 posto BDP-a, prognoziraju analitičari.

“Trend kontrakcije manjka mogao bi se nastaviti i u 2013. Priljev kapitala mogao bi se povećati na osnovi značajnog zaduživanja države u inozemstvu, u uvjetima smanjenja premije za rizik na međunarodnim tržištima”, stoji u Biltenu.

Ističu kako su uvjeti financiranja za domaće sektore i dalje nepovoljni, a ukupno se financiranje privatnog sektora usporilo. Monetarnom politikom i nadalje će se održavati visoka kunska likvidnost bankovnog sektora i relativna stabilnost tečaja kune.

“U 2012. očekuje se smanjenje ukupnoga fiskalnog manjka zahvaljujući povećanju prihoda, no ako se promotri državni proračun, odustalo se od daljnje fiskalne konsolidacije u 2013. godini. Nužno je provođenje strukturnih reforma i mjera za povećanje stope održivog rasta”, upozorili su iz HNB-a.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.