Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Prodaja imovine znatno poboljšala rezultat Varteksa

Varaždinska tekstilna industrija Varteks prošlu je godinu, prema privremenim nerevidiranim podacima, završila s dobiti od gotovo 66 milijuna kuna, nakon više od 126 milijuna kuna gubitka u 2012. godini, a znatno poboljšanje rezultata može se pripisati rastu prihoda od prodaje imovine Varteksa, u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom.

Varaždinska tekstilna industrija Varteks prošlu je godinu, prema privremenim nerevidiranim podacima, završila s dobiti od gotovo 66 milijuna kuna, nakon više od 126 milijuna kuna gubitka u 2012. godini, a znatno poboljšanje rezultata može se pripisati rastu prihoda od prodaje imovine Varteksa, u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom.

Varteks je objavio tromjesečno izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja tvrtke, u čijem je prilogu i privremeno nerevidirano izvješće o poslovanju u 2013. godini.

Prema tom izvješću, dobit Varteksa na kraju prošle godine iznosila je više od 65,9 milijuna kuna, dok je 2012. godinu tvrtka poslovala s gubitkom od 126,6 milijuna kuna.

Pozitivno poslovanje Varteksa prvenstveno je rezultat znatnog povećanja prihoda – ukupni su prihodi rasli za 42 posto, na gotovo 372 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni 20-tak posto, na 306 milijuna kuna.

Pritom račun dobiti i gubitka pokazuje da su prihodi od prodaje u 2013. bili 36 posto manji nego u 2012. i iznosili su nešto više od 146 milijuna kuna, dok su istodobno ostali poslovni prihodi višestruko porasli – s 31,6 milijuna u 2012. na gotovo 223,4 milijuna kuna krajem 2013.

Iako izvješće ne sadrži pojašnjenja Uprave, u njemu se podsjeća da je predstečajnom nagodbom predviđeno da Varteks 65,2 milijuna kuna duga državi treba namiriti prijenosom ili prodajom ukupno 22 nekretnine, a milijun kuna duga Gradu Varaždinu prijenosom ili prodajom još jedne nekretnine.

Krajem siječnja ove godine Varteks je, u skladu s nagodbom, već izvijestio o prodaji City Centra Varteks na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a i Varteksova bilanca na kraju 2013. godine ukazuje na bitno smanjenje materijalne imovine tvrtke u odnosu na 2012.

Ukupna je materijalna imovina Varteksa krajem prošle godine, naime, bila vrijedna 388,6 milijuna kuna, gotovo dvostruko manje u odnosu na 750 milijuna kuna s kraja 2012. godine.

Promatrano prema vrstama imovine, vrijednost zemljišta u Varteksovoj bilanci smanjena je za gotovo 114 milijuna kuna, na 72 milijuna kuna, a vrijednost građevinskih objekata za 227 milijuna kuna, na 278,4 milijuna kuna. Prema stanju na kraju 2012. godine, do završetka 2013. smanjena je i vrijednost postrojenja i opreme, za 18 milijuna kuna, na 32,9 milijuna kuna, a za dva milijuna kuna manja je i iskazana vrijednost alata, pogonskog inventara i transporta imovine.

Bilanca primjerice pokazuje i smanjenje vrijednosti dugotrajne financijske imovine, posebice vrijednosti udjela, odnosno dionica kod povezanih poduzetnika, koja je smanjena sa 16,8 milijuna na 348,5 tisuća kuna.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Prepoznat je trud koji NEXE d.d. do sada ulaže u područjima jačanja kapaciteta upravljanja ljudima, upravljanju učinkom i odnosu prema zaposlenicima.

Edukacija

Nagrađeni nisu skrivali zadovoljstvo što ih je udruga, s kojom dijele temeljne vrijednosti u poslovanju i u životu, odabrala za ove vrijedne nagrade, koje...

Ljudski resursi

Toksična radna atmosfera često se kao teret postavlja šefovima, odnosno menadžerima i direktorima odgovornima za određeni dio organizacije posla te brigu o zaposlenicima i...

Poduzeća

Grupacija Kofola više je puta potvrdila da se može nositi s krizom i održati financijsku disciplinu čak i u teškim razdobljima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.