Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Projekti poput Grunteka i vizionari poput Rimca mogli bi potaknuti održivu svijest

Gruntek nema takve probleme; niti u proizvodnji niti u pakiranju i distribuciji ne koristi plastiku.

gruntek

Kako bi se spriječila masovna proizvodnja hrane, a poboljšala svijest prema očuvanju okoliša pravi primjer je Gruntek, najveći proizvođač eko povrća u Hrvatskoj kojemu se nedavno pridružio i Mate Rimac, poznati inovator i poduzetnik.

Prošle godine smo proizveli oko 30 tona ekološkog povrća, a ove godine bi mogli doći i do 100 tona, govori direktor Grunteka, Tino Prosenik. Iako ne prodajemo povrće direktno, pod budnim smo okom nadzornog tijela “Bio Garantie”. 

Prirodan oblik i okus povrća

Sva proizvodnja eko povrća u malom mjestu pokraj Čazme plasira se pretplatnicima Grunteka, tako da ne postoje nerealni zahtjevi na izgled povrća. Tako se uvelike smanji otpad, a sami pretplatnici bude svijest o prirodnom obliku povrća. Na Grunteku nema viškova i bacanja hrane kao što je nneizbježna praksa ostalih proizvođača. Bacanje (ne)ispravne hrane je najveći problem u proizvodnji hrane. 

Kad zakrivljenost krastavca ili promjer poriluka diktiraju “ispravnost”, moramo primjetiti da smo na krivom putu. Naši korisnici prihvaćaju prirodne proizvode onakve kakvi rastu u njihovom vrtu, tako da je otpad od hrane za nas nepoznanica.  – poručuje Prosenik.

Manje plastike, više recikliranja

Drugi najveći problem industrije je otpad od pakiranja, u prvom redu plastika. Gruntek nema takve probleme; niti u proizvodnji niti u pakiranju i distribuciji ne koristi plastiku. Umjesto polietilenske mulch folije koja se redovito koristi u velikim količinama, Gruntek koristi foliju od krumpirovog i kukuruznog škroba, bezopasnu za okoliš. A za pakiranje je dostatna višekratno upotrebljiva drvena košarica koju korisnici redovito vraćaju Gruntekovim dostavljačima.      

Konzumacija eko proizvoda i svjesnost o potrebi suzbijanja stvaranja otpada od hrane i od pakiranja, u Hrvatskoj je minimalana, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama. Projekti poput Grunteka i vizionari poput Rimca mogli bi potaknuti svjesnost kod građana ubrzati tehnologiju kako bi se i Hrvatska mogla početi približavati europskim normama.

Proizvodnja u dostatnim količinama, bez trovanja okoliša i stvaranja planina plastičnog otpada nije više samo jedan od mnogih planova za buduće generacije, već stvarnost kojoj se svaki građanin može odmah pridružiti.   


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.