Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Projekti poput Grunteka i vizionari poput Rimca mogli bi potaknuti održivu svijest

Gruntek nema takve probleme; niti u proizvodnji niti u pakiranju i distribuciji ne koristi plastiku.

gruntek

Kako bi se spriječila masovna proizvodnja hrane, a poboljšala svijest prema očuvanju okoliša pravi primjer je Gruntek, najveći proizvođač eko povrća u Hrvatskoj kojemu se nedavno pridružio i Mate Rimac, poznati inovator i poduzetnik.

Prošle godine smo proizveli oko 30 tona ekološkog povrća, a ove godine bi mogli doći i do 100 tona, govori direktor Grunteka, Tino Prosenik. Iako ne prodajemo povrće direktno, pod budnim smo okom nadzornog tijela “Bio Garantie”. 

Prirodan oblik i okus povrća

Sva proizvodnja eko povrća u malom mjestu pokraj Čazme plasira se pretplatnicima Grunteka, tako da ne postoje nerealni zahtjevi na izgled povrća. Tako se uvelike smanji otpad, a sami pretplatnici bude svijest o prirodnom obliku povrća. Na Grunteku nema viškova i bacanja hrane kao što je nneizbježna praksa ostalih proizvođača. Bacanje (ne)ispravne hrane je najveći problem u proizvodnji hrane. 

Kad zakrivljenost krastavca ili promjer poriluka diktiraju “ispravnost”, moramo primjetiti da smo na krivom putu. Naši korisnici prihvaćaju prirodne proizvode onakve kakvi rastu u njihovom vrtu, tako da je otpad od hrane za nas nepoznanica.  – poručuje Prosenik.

Manje plastike, više recikliranja

Drugi najveći problem industrije je otpad od pakiranja, u prvom redu plastika. Gruntek nema takve probleme; niti u proizvodnji niti u pakiranju i distribuciji ne koristi plastiku. Umjesto polietilenske mulch folije koja se redovito koristi u velikim količinama, Gruntek koristi foliju od krumpirovog i kukuruznog škroba, bezopasnu za okoliš. A za pakiranje je dostatna višekratno upotrebljiva drvena košarica koju korisnici redovito vraćaju Gruntekovim dostavljačima.      

Konzumacija eko proizvoda i svjesnost o potrebi suzbijanja stvaranja otpada od hrane i od pakiranja, u Hrvatskoj je minimalana, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama. Projekti poput Grunteka i vizionari poput Rimca mogli bi potaknuti svjesnost kod građana ubrzati tehnologiju kako bi se i Hrvatska mogla početi približavati europskim normama.

Proizvodnja u dostatnim količinama, bez trovanja okoliša i stvaranja planina plastičnog otpada nije više samo jedan od mnogih planova za buduće generacije, već stvarnost kojoj se svaki građanin može odmah pridružiti.   

Pročitajte još:

Financije

Juicefast je food-tech startup, koji je pronašao način za kompletno nutritivno rješenje s hladno cijeđenim sokovima i nutritivno izbalansiranim obrocima

DOP

U Siemensu su naglasili kako su fokus na održivost i ubrzanje digitalizacije kao ključne tehnologije za nužnu dekarbonizaciju industrijskog društva, preduvjeti našeg opstanka kao...

DOP

Vodeći globalni brend za cjelovita rješenja za kupaonice i kuhinje predstavio je novu HiveX platformu za nikad sigurnije i jednostavnije prikupljanje plastike iz vodenih...

Lifestyle

Peto izdanje projekta Rimac Group Formula Student Alpe Adria vraća se u Hrvatsku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.