Pronađite Facebooku ‘manu’ i on će vam na račun uplatiti 500 dolara!

Pronađite Facebooku ‘manu’ i on će vam na račun uplatiti 500 dolara!

Facebook ‘voli’ hakere

Hakeri nerijetko nadmudre globalne korporacije pa je sasvim jasno kolike su njihove sposobnosti te koliko bi mogli pridonijeti radeći nešto konstruktivno, s ove strane zakona. Svjesna je toga i vodeća svjetska društvena mreža Facebook, koja je između ostalog poznata i po dovođenju hakera u svoje redove. George Hotz, čovjek koji programerski jezik zna vjerojatno bolje od onog kojeg govori, jedan je od najpoznatijih hakera na svijetu. On je glavobolje zadavao Appleu, prvi je probio zaštite na iPhoneu, a onda su mu rekli kako to na PlayStationu 3 nikada neće uspjeti. I nije uspio punih pet tjedana, koliko mu je trebalo da probije ‘savršenu’ Sonyevu zaštitu.

– Playstation 3 dugo je bio na glasu kao neprobojna konzola, ali kao što vidite ništa nije neprobojno – izjavio je tada Hotz.

On Facebook vjerojatno neće hakirati, barem ne u skoroj budućnosti, jer ga je vodeća društvena mreža angažirala u svoje redove. Možemo samo zamisliti o kojoj je količini novca riječ, jer od čovjeka traže odricanje od onog za što vjerojatno živi, a to je probijanje sigurnosnih zaštita vodećih svjetskih korporacija.

Facebook zaposlio hakera koji je prvi probio zaštite na iPhoneu i PlayStationu 3!?

500 dolara i više

No, sada je Facebook otišao i korak dalje. Pozvao je hakere da ‘rade’ na njemu, a one koji otkriju ‘bug’ obećao je pošteno nagraditi. Sa 500 eura i više! I nije Facebook u tome prvi. Google isto radi već duže vrijeme.

Novac će dobiti samo onaj tko prvi otkrije određenu ‘rupu’ u Facebookovoj sigurnosti. Koliko će dobiti ovisi o vrsti propusta. Za otkrivanje minimalnog propusta Facebook će hakeru platiti 500 dolara, a kako je problem ozbiljniji proporcionalno raste i svota koju će haker uprihoditi.

Alex Rice, Facebookov čovjek za sigurnost otkrio je kako su se hakerima do sada uglavnom zahvaljivali zahvalama na web stranici, raznim poklonima i intervjuima za posao.

Kakav mora biti bug?

Pogreška koju haker treba pronaći treba zadovoljavati i neke uvijete. Treba kompromitirati integritet Facebookovih korisnika, haker ne treba istupati javno već treba Facebooku ostaviti dovoljno vremena da mu se javi. Također, haker ne može biti iz države koja je pod sankcijama SAD-a.

Hakirao Facebook pa umjesto u zatvoru završio kao – Facebookov zaposlenik!

Podijeli

Odgovori

Top