Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Prosječna hrvatska plaća prošle godine je 5.909,85 kuna

Prema istraživanju provedenom na portalu MojPosao od ožujka prošle do ožujka ove godine na 5.000 ispitanika prosječna plaća u Hrvatskoj u proteklih godinu dana iznosila je 5.909,85 kuna, što je jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu…

Prema istraživanju provedenom na portalu MojPosao od ožujka prošle do ožujka ove godine na 5.000 ispitanika prosječna plaća u Hrvatskoj u proteklih godinu dana iznosila je 5.909,85 kuna, što je jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu...

Istraživanje je pokazalo da su i dalje najbolje plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija, plaće u tim tvrtkama su 37 posto iznad prosjeka. Slijedi IT – izrada i održavanje programskih rješenja gdje su plaće 28 posto više od prosječnih.

Tko zarađuje najviše?

Najniže plaće isplaćene su u uslužnim djelatnostima (20 posto ispod prosjeka) te turizmu i ugostiteljstvu (17 posto ispod prosjeka).

Najbolje plaćena struka su inženjeri informatike sa plaćom 20 posto višom od prosjeka, a slijede inženjeri s područja prirodnih znanosti, gdje su plaće 12 posto iznad prosjeka.

Najslabije su i dalje plaćeni industrijski radnici, trgovački posrednici i prodavači, koji imaju plaće 46 posto ispod prosjeka te građevinski radnici čije su plaće 49 posto ispod prosjeka.

Promjena u odnosu na prošlogodišnji izvještaj je i porast razlike plaća između muškaraca i žena za jedan posto – tijekom prošle godine ta je razlika iznosila 18 posto u korist muškaraca, a od ožujka prošle godine do danas povećana je na 19 posto.

Zagrepčani s najvišim plaćama

Po teritorijalnoj raspodjeli, najviše plaće su u Zagrebu i to 34 posto iznad prosjeka, a slijede Zagrebačka i Splitsko-dalmatinska županija.

Prema obrazovanju, osobe sa završenim fakultetom imaju 35 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjom školom, dok magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za 58 posto u odnosu na SSS.

Prema obliku vlasništva, najviše plaće su u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu, a najniže u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu te u udrugama.

Istraživanje je pokazalo da se, kad je o plaćama riječ, više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 17 posto ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika prosječno devet posto više od prosjeka.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj (-21%), Koprivničko-križevačkoj (-16%) te Požeško-slavonskoj županiji (-16%).

Financije

Medijan* plaće je nešto malo niži i iznosi 6.440 kuna (6% više nego prethodne godine) što znači da je veći broj ispitanika koji prima...

Financije

Prema podacima servisa MojaPlaća u trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.529 kuna, što je isto kao i...

Ekonomija

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u hrvatskim pravnim osobama za lipanj iznosila je 5.810...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.