Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Prosječne cijene kvadrata od 1.719 do rekordnih 5.686 eura

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom ožujka, osim trenda rasta, neki gradovi svjedočili i padu cijena.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom ožujka, osim trenda rasta, neki gradovi svjedočili i padu cijena.

Posebno je zanimljivo promatrati razlike u cijenama između obalnih i kontinentalnih gradova. Obalni gradovi poput Dubrovnika, Opatije, Rovinja i Splita drže visoke cijene nekretnina, dok su neki gradovi u unutrašnjosti kao što su Karlovac, Bjelovar i Slavonski Brod zabilježili fluktuacije u cijenama, uključujući i pad.

Prosječne tražene cijene kvadrata od 1.719 eura na više

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u skupini gradova s nižim prosječnim oglašavanim cijenama kvadrata nalaze se Karlovac, Bjelovar, Osijek i Slavonski Brod. Karlovac je dosegao prosječnu cijenu kvadrata od 1.719 eura, dok Bjelovar bilježi mjesečni pad od 3,3 posto s prosječnom cijenom od 1.826 eura. Slavonski Brod bilježi pad od 0,5 posto i prosječnu cijenu kvadrata od 1.978 eura, dok je Osijek od njega 30 eura jeftiniji.

Jadranski gradovi poput Poreča i Opatije zadržavaju visoke cijene stanova, ali s blagim promjenama u ožujku. Poreč bilježi pad od 0,3 posto, dok je prosječna cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3.671 euro. Opatija, kao luksuzna destinacija, ostaje visoko pozicionirana s prosječnom cijenom od 5.140 eura, uz minimalan pad od 0,2 posto.

Pad bilježi i Makarska u kojoj su cijene na mjesečnoj razini bile niže za 0,4 posto, pa je prosječna cijena iznosila 3.515 eura po kvadratu. U jednakom su postotku cijene u Puli porasle i popele se na 3.074 eura po kvadratu.

Porast cijena i u unutrašnjosti

Zanimljivo je napomenuti da su i neki gradovi u unutrašnjosti, poput Osijeka i Varaždina, kao i najtraženijeg Zagreba, također zabilježili porast mjesečnih vrijednosti. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako Osijek bilježi blagi porast od 0,3 posto, s prosječnom cijenom od 1.948 eura po kvadratu, dok su u Varaždinu cijene porasle za 0,7 posto i popele se na prosječnih 2.821 euro. Zagreb u ožujku bilježi mjesečni porast od 0,5 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadrata popela se na 3.022 eura.

Porast od 0,3 posto bilježe Rovinj i Umag u kojima je prosječna oglašavana cijena kvadrata iznosila 4.731 i 4.375 eura.

Rijeka i Split tijekom ožujka bilježe značajne poraste od 2,6 posto, s prosječnim cijenama od 2.983 eura odnosno 4.454 eura po kvadratu. Među gradovima koji su doživjeli značajnije promjene nalazi se i Šibenik s porastom od 1,3 posto i prosječnom cijenom kvadrata od 3.415 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako Dubrovnik, s cijenom od 5.686 eura i Zadar, sa 3.476 eura zadržavaju stabilne cijene.

„Podaci o oglašavanim cijenama stanova pokazuju dinamiku tržišta nekretnina, te potencijalnim kupcima i prodavateljima pružaju uvid u kretanje cijena na određenim područjima. Unatoč raznolikim promjenama, valja imati na umu kako prosječne tražene cijene uglavnom variraju od stvarnih prodajnih cijena, iz razloga što odražavaju želje prodavatelja“ – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Osjetne razlike u unutrašnjosti i na moru

Razlika u cijenama nekretnina između obale i unutrašnjosti odražava razlike u potražnji, ponudi, geografskom položaju, gospodarskom razvoju i drugim čimbenicima.

„Razlike u cijenama nekretnina između obale i unutrašnjosti uglavnom proizlaze iz razlika u potražnji, turizmu, geografskom položaju, a u nekim slučajevima i u razini razvijenosti između obalnih i kontinentalnih područja. Područja uz more imaju visoke cijene nekretnina zbog atraktivnosti i intenzivne potražnje, dok su pojedini kontinentalni gradovi, atraktivni manjem broju kupca, što rezultira i nižim cijenama nekretnina“ – rekao je Mladen Matijević.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.