Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Provedeni su svi pilot projekti za promicanje Poslovnog modela SMART turizma

Pilot projekti provodili su se u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Portugalu i Sloveniji, a ukupno je osmišljeno i provedeno devet projekata.

SMARTMED projekt s vodećim partnerom Ministarstvom turizma i sporta RH,  koji se provodi kroz program teritorijalne suradnje Europske unije – Interreg Mediteran, međunarodnom suradnjom nastoji doprinijeti razvoju pametnog i održivog turizma na Mediteranu. Projektom se uspostavio model SMART turizma koji je  testiran pilot projektima. Pilot projekti provodili su se u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Portugalu i Sloveniji, a ukupno je osmišljeno i provedeno devet projekata.

Posljednja tri projekta provedena su na Fakultetu turističkih studija u Portorožu gdje se pažnja usmjerila na stvaranje konkurentnog cjelogodišnjeg turizma, koji će kroz održivu turističku ponudu uključiti i lokalno stanovništvo. Upravo su te tri stavke bile srž pilot projekata.

Kako razviti turizam koji će biti konkurentan tijekom cijele godine?

Jedan od glavnih izazova gotovo svake turističke destinacije na Mediteranu predstavlja sezonalnost. Mnogi stručnjaci nastoje razviti turizam koji će biti konkurentan tijekom cijele godine. Upravo na rješavanju tog izazova u okviru SMARTMED projekta udružio se tim stručnjaka na Fakultetu u Portorožu gdje su pilot projektom doprinijeli razvoju cjelogodišnjeg turizma u zapadnom dijelu Slovenije kroz razvoj vještina, promicanje samozapošljavanja i podizanje svijesti o cjeloživotnom učenju.

Smanjenje sezonalnosti postići će se ponudom cjelogodišnjih proizvoda. Cilj pilot projekta vezanog uz razvoj cjelogodišnjeg turizma je povećanje razvojnog potencijala cjelogodišnjih usluga i proizvoda te jačanje lokalnih gospodarstava kroz unapređenje vještina. U okviru pilot projekta organiziran je i tečaj „Razvoj malog i održivog poslovanja ruralnog turizma“.

Drugi pilot projekt kojeg su partneri iz Slovenije proveli bio je usmjeren na razvoj uključivog turizma bližeg građanima kroz lokalne proizvode i usluge. Pilot projekt usmjeren je na uključivanje ranjivih skupina i kulturno raznolikih sadržaja kako bi se unaprijedilo razumijevanje važnosti uključivanja i sudjelovanja. Između ostalog, u fokusu je i održivost u turizmu, a održane su i edukacije za poticanje poduzetničke kulture u turizmu.

Uz lokalno stanovništvo do održive turističke ponude

Stvaranje i razvoj održive turističke ponude zapadnog dijela Slovenije bila je tema trećeg pilot projekta provedenog na Fakultetu turističkih studija u Portorožu. Partneri projekta za cilj imaju proširiti turističku ponudu uz očuvanje kulturne i prirodne baštine lokalne zajednice.

Također, u čitavu ponudu uključila se i lokalna zajednica koja sudjeluje u razvoju i interpretaciji turističkih sadržaja. Konačno, pažnja je usmjerena i na očuvanje okoliša te jačanje svijesti o važnosti upravljanja prirodnom baštinom i kvalitetnog upravljanja resursima.

Zaključno s pilot projektom koji je usmjeren na razvoj održive turističke ponude, uspješno se provelo svih 9 projekata kojima je testiran i promoviran Poslovni model SMART turizma. Pilot projekti su uvelike doprinijeli ostvarenju rezultata cjelokupnog SMARTMED projekta, s obzirom na to da sve turističke destinacije na Mediteranu dijele zajedničke izazove.  Tako će zasigurno svi alati i znanja stečeni kroz pilot projekte služiti kao kvalitetna osnova u osmišljavanju politika za budući razvoj turizma.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na Internet stranici https://smartmed.interreg-med.eu/

Pročitajte još:

Turizam

Kroz SMARTMED projekt posljednje tri godine provelo se niz korisnih radionica i panel rasprava, 9 pilot projekata te niz ostalih aktivnosti koje su doprinijele...

Turizam

SMARTMED projekt, koji se provodi kroz program teritorijalne suradnje Europske unije - Interreg Mediteran, kroz međunarodnu suradnju nastoji doprinijeti razvoju pametnog i održivog turizma...

Turizam

Trend koji je prije pandemije bilježio kontinuirani rast vraća se u velikom stilu. Od ove godine sva hrvatska pristaništa riječnog turizma dočekivat će goste...

Turizam

Terme Tuhelj novom Kids zonom u hotelu Well postale su dio globalnog umjetničkog trenda, upotpunile su obiteljske sadržaje i podarile im novu dimenziju te...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.