Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Prvi 5G ugovor u Hrvatskoj

Primjer su autonomna vozila, udaljeno upravljanje uređajima preko 5G mreže, primjerice, u rudnicima, dostava paketa dronovima itd.

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) potpisali su ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, čime Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka.

Uspješna suradnja započela je s modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

Britanski regulator Ofcom izmjerio razinu zračenja 5G baznih stanica

Kako bi otklonio bilo kakve sumnje oko 5G mreža britanski regulator telekomunikacijskog tržišta Ofcom odlučio se nastavak mjerenja razine zračenja koje proizvode bazne stanice koje se koriste za novu generaciju mobilne telefonije.

Kako ističu u Ofcomovu istraživanju prema procjenama Public Health England (PHE) ocjenjuje se da „ukupna razina primljenog zračenja odnosno izloženosti zračenju će biti manja od propisanih smjernica i kao takva neće imati nikakvih posljedica na ljudsko zdravlje“.

Istraživanje je pokazalo kako u svim mjernim slučajevima razina elektromagnetskog zračenja 5G baznih stanica je samo maleni postotni udio od ukupno dozvoljenog elektromagnetskog zračenja. Ofcomovi stručnjaci ističu kako je najviše izmjereno elektromagnetsko zračenje doseglo je svega 1,5 posto od dopuštene razine prema relevantnom britanskom zakonskom okviru koji je u skladu s europskim smjernicama bez obzira što je u međuvremenu Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju.

Udaljeno upravljanje uređajima

Krajnji korisnici žele pouzdanu, dostupnu i brzu mrežu uvijek i svuda, pogotovo na hot spotovima kao što su koncerti, trgovački centri, stanice metroa, itd. To se dijelom može postići i upotrebom 4G tehnologije. No, glavne prednosti 5G tehnologije, uz značajno poboljšanje u brzinama i kapacitetu mreže, spremnost su za prihvat iznimno velikog broja korisnika i prije svega IoT uređaja, te mala latencija i velika pouzdanost sustava koji operatorima omogućuju pružanje novih usluga koje su, uz krajnje korisnike, sve više usmjerene na industriju.

Primjer su autonomna vozila, udaljeno upravljanje uređajima preko 5G mreže, primjerice, u rudnicima, dostava paketa dronovima itd.

No, ono što će stvoriti veliku prednost cijelom čovječanstvu je, primjerice, napredak zdravstva koje ova tehnologija može ubrzati. Ne samo često i prerano spominjane operacije na daljinu, već i puno potrebnije daljinske kontrole liječnika, bez potrebe za prisutnošću pacijenta u ambulanti, bilo zbog bolesti pacijenta ili geografske nedostupnosti liječnika. Tako liječniku mogu nadohvat ruke i oka biti trenutačne vrijednosti podataka o pacijentu koji je fizički daleko od njega, baš kao da je pacijent pred njim.

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.