Prvi hrvatski Erasmus+ Ugovor o garanciji za kredite studentima diplomskih studija

Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb (PBZ) potpisali su prvi Ugovor o garanciji u sklopu Erasmus+ programa u Hrvatskoj namijenjen za kreditiranje mobilnih studenata diplomskih studija (Master’s degree).

Ovaj sporazum će pružiti financijsku potporu hrvatskim studentima koji žele završiti diplomski studij u jednoj od 33 zemlje koje sudjeluju u provedbi Erasmus+ programa. Krediti za studente  osigurat će se po povoljnim uvjetima zahvaljujući potpori EU. Sporazum vrijedan 600.000 eura koji je sklopljen između EIF-a i PBZ-a prvi je u Hrvatskoj u sklopu novog Erasmus+ programa kojeg financira Europska unija i kojim upravlja Europski investicijski fond.

Tibor Navracsics, povjerenik EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: “Pozdravljam ovaj novi ugovor s Privrednom bankom Zagreb. Erasmus+ ugovori o garanciji su ključni u omogućavanju svim europskim studentima studiranje u inozemstvu, bez obzira na njihovu zemlju porijekla ili financijsku situaciju kod kuće “.

Pier Luigi Gilibert,  izvršni direktor EIF-a izjavio je: “Drago mi je što smo u Hrvatskoj potpisali naš prvi Erasmus+ ugovor o garanciji za kredite za diplomski studij ugovoren s Privrednom bankom Zagreb. Ovaj novi program pomaže u premošćivanju financijskog jaza s kojim se suočavaju studenti pri odabiru diplomskog studija u drugoj zemlji. Potpora Privrednoj banci Zagreb za pokretanje ovog novog proizvoda podržava mobilnost studenata s visokim potencijalom, koji će biti od ključne važnosti za rast i stvaranje inovacija u Europi.”

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, izjavio je: “Iznimno nam je zadovoljstvo što je PBZ prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u Erasmus+ programu, čime smo još jednom pokazali našu predanost kontinuiranom razvoju adekvatnih rješenja koja prepoznaju trenutne potrebe klijenata te ih ispunjavaju na vrlo učinkovit i konkurentan način. Studenti su pokretačka snaga društva, a ERASMUS PLUS KREDIT je proizvod kreiran upravo za one studente koji žele unaprijediti svoje znanje i steći viši stupanj obrazovanja u sklopu odabranih diplomskih studijskih programa u inozemstvu”.

ERASMUS PLUS KREDITI bit će dostupni u PBZ-u tijekom prvog kvartala 2019. godine po povoljnijim uvjetima kreditiranja (atraktivna kamatna stopa, bez naknada i bez roditeljskog/skrbničkog jamstva odnosno sudužnika).

Zahvaljujući podršci Europske unije, novi program Erasmus+ garancije omogućuje EIF-u pružanje ograničenih jamstava i kontra jamstava financijskim posrednicima koji, zahvaljujući istima, odobravaju kredite studentima koji žele krenuti na diplomski studij u drugoj zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+.

EIF je pokrenuo Poziv za iskaz interesa namijenjen financijskim institucijama i drugim posrednicima koji financiraju mobilne studente na diplomskim programima. Zainteresirane financijske institucije mogu pronaći dodatne informacije o programu i procesu prijave na internetskim stranicama EIF-a na adresi www.eif.org

Podijeli

Odgovori

Top